Jeden veľmi spontánny recept, ktorý má na svedomí môj muž. Pri raňajkách som sa ho opýtala, ako by sa dala skombinovať rebarbora so špargľou. A Roman úplne bez zaváhania v momente povedal, môžeš urobiť tú rebarborovú BBQ omáčku, o ktorej sme sa rozprávali, a k tomu skús špargľu obalenú v slaninke. V momente som spozornela, že je to skvelý nápad na obed a viac nebolo treba.
Špargľa je práve v plnej sezóne a z jedného balíka urobíte ľahký obed a ešte aj večeru. Ako na to, vám poviem nižšie:)
Špičky špargle sú najchutnejšie a namiesto toho aby ste zahodili drevnatejšie konce, nechajte si ich, a urobte z nich polievku. Jednu takú mám aj v knihe ale ak sa vrátite na blog aj o týždeň, nájdete recept aj tu, a bude aj súťaž:)
A ako vznikol nápad na rebarborovú BBQ omáčku? Rebarbora je v podstate zelenina, má krásne kyslastú chuť, a tá tak akurát podtrhne sladkú chuť BBQ omáčky. Z rebarbory všetci pečieme koláče, a ja vôbec nie som výminka, ale vyskúšať niečo úplne iné ma celkom lákalo.
Recept je aj s prípravou omáčky rýchly a nezaberie viac ako 30 minút (teda ak ho nechcete fotiť:), ale rýchlosť je niekedy poriadne dôležitá. Ja som totiž dnes plánovala dokončiť v záhrade daľší vyvýšený záhon, a po tme som ho veru robiť nechcela. Našťastie, všetko zasadené, a tak si už len držať palce aby som nakombinovala zeleninu a bylinky tak, aby sa im darilo:)
Takže, na skvelú grilovanú špargľu s rebarborovou BBQ omáčkou budete pre 2 potrebovať:
[left]500 g zelenej špargle8 plátkov na tenko nakrájaného bôčiku
soľ
čierne korenie
2 ČL čierneho sezamu
olivový olej[/left] [right]250 g rebarbory
1/2 stredne veľkej cibule
2 PL vody
125 ml kečupu
70 g trstinového cukru
1/2 ČL bieleho vínneho octu[/right]
Začnite s BBQ omáčkou, cibuľu si nakrájajte na drobno a začnite restovať na 1 PL oleja.
Rebarboru umyte, prekrojte pozdĺžne a potom priečne na malé kúsky. Pridajte ju k cibuli, podlejte vodou, posypte cukrom a na miernom ohni duste, kým rebarbora úplne nezmäkne. Aby sa rebarbora nepripálila, okom ju sledujte a vatre na naozaj najmiernejšom ohni. Keby náhodou, podlejte trochou vody. Uvarenú rebarboru odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
Špargľu umyte, odstráňte konce (cca 2-3 cm) a tri stonky špargle zabaľte do jedného plátku bôčiku. Na tenko nakrájaný bôčik kúpite napríklad v Tescu, ale ak ho nezoženiete, použite napríklad plátky slaniny. Zľahka osoľte a okoreňte (pri použití slaninu soľte až nakoniec, býva totiž veľmi slaná) a dajte na rozpálenú grilovaciu panvicu. Opekajte na miernom ohni z každej strany. Najprv sa vypečie tuk a potom môžete pridať oheň a bôčik sa opečeie do chrumkava.
Medzitým ako sa griluje špargľa dokončite BBQ omáčku. Do vychladnutej rebarbory primiešajte kečup, soľ, čierne korenie a vínny ocot.
Špargľu pred podávaním ešte posypte čiernym sezanom, pokvapkajte olejom a zajedajte BBQ omáčkou.
BBQ omáčky vám vyjde na 1 pohár, kľudne ho odložte do chladničky, vydrží vám určite aspoň týždeň. Ak by ste chceli omáčku potiahnuť ešte viac do údenej chute, môžete ju dať na 30 minút zaudiť do grilu (špecialita môjho muža) alebo ak tak, pridajte 1 ČL tekutého dymu. Ten zoženiete napríklad v ázijských potravinách na Bajkalskej v Bratislave.
Celé toto jedlo si môžete pripraviť aj na ozajstnom grile, nám sa nechcelo čakať kým sa rozpáli, ale to vôbec nevadí. Aj tak je špargľa krásne chrumkavá, vďaka mäsu aj zasýti a príde mi ako ideálny kompromis medzi tým, či si dať na večeru iba šalát alebo niečo poriadne. U nás doma, win – win pre každého:)
Dobrú chuť!
Čo si myslíte