Rizoto. Ani ho všetci poznánáte, ale pre mňa je to veľmi špeciálne jedlo. Jedno z prvých jedál, ktoré som kedy „poriadne“ uvarila, a ktoré ma ani po rokoch neprestalo baviť. Už je to možno aj 10 rokov, od kedy som ho prvý krát skúšala a špeciálnu ryžu som si vtedy doniesla priamo z Talianska. Pred tými x rokmi vôbec nebolo bežné dostať ryžu Arborio alebo carnarolli v obchode a presne si pamätám, ak som čerstvo po škole, ešte plná ideálov o svojej kariére išla na letnú školu do Benátok, a aby som ušetli pár eur na letenke, zvolila som cestu vlakom a autobusom. Takže sa som cestou späť vzala aj kilo ryže, cestoviny a oleje:)
A čím je rizoto také výnimočné? Ja milujem jeho krémovosť, chuť a to, že sa dá pripraviť na milión spôsobov. A keďže je jar za dverami, siahla so po hrášku. Teda mrazenom hrášku. Mrazená zelenina je jedna z top vecí v zime a mrazený hrášok je 100 x lepší ako akýkoľvek v konzerve. Takže som uvoľnila miesto v mrazáku a dobre som sa najedla. Zámerne píšem v jednotnom čísle lebo rizoto bez masla a parmezánu akoby ani nebolo rizoto. Roman ho teda nemôže ale aj tak ho nemá veľmi rád. Takže rizoto je u nás doma, len keď som slamená vdova ale mám doma čerstvé dubáky:) Teraz sm bola sama doma, všetko na rizoto bolo v špajzi a aby som jedlo ešte trochu vyšperkovala urobila som k nemu pikantné kuriatko.
Čo teda budete na hráškové rizoto potrebovať? Na tri – štyri porcie si prichystajte:
350 g ryže na rizoto, napr. Arborio
1 menšia cibuľa
5 PL olivového oleja
1 dcl bieleho suchého vína
300 g mrazeného hrášku
40 g čerstvého špenátu
40 g rukoly + na ozdobenie
750 ml zeleninového vývaru
50 g parmezánu
100 g masla
1 ČL granulovaného cesnaku od Mäspomy
štipka muškátového oriešku od Mäspomy
2 vykostené kuracie prsia
1 ČL pikantnej zmesi od Mäspomy
soľ
čierne korenie
Postup:
- Kuracie mäso osušte a spolu s pikantnou zmesou a 3 PL oleja nechajte marinovať aspoň 30 minút.
- Zohrejte vývar a udržiavajte ho teplý počas celej doby varenia rizota.
- Nad parou rozmrazte hrášok a polovicu si dajte bokom. Zvyšnú polovicu hrášku rozmixujte spolu so špenátom, rukolou a trochou vývaru. Zmes budete neskôr pridávať do rizota.
- Vo väčšom hrnci zohrejte zvyšný olej, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a restujte asi 2 minúty.
- Cibuľu podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Pridajte ryžu, dobre premiešajte, a podlejte trochou vývaru. Ryža na rizoto musí byť neustále podlievaná vývarom, tak aby bola stále vlhká a neprilepila sa na dno hrnca. Keď sa vývar začne vyparovať, jednoducho pridajte ďalší. Rizoto počas varenia neustále miešajte.
- Medzi tým ako miešate rizoto si rozohrejte panvicu a opečete kuracie prsia z oboch strán cca 5 minút. Takto opečené prsia vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov a dopekajte ich ďalších 10 – 12 minút.
- Po cca 20 minútach je rizoto skoro hotové. Pridajte rozmixovaný hrášok a varte ešte ďaľších 5 minút, kým nie je ryža uvarená. Ryža na rizoto má byť ako cestoviny al dente. Teda zbytočne ju nerozvarte.
- Keď je ryža už na skus hotová, prilejte ešte trochu vývaru, vypnite sporák a pridajte maslo, muškátový oriešok, nastrúhaný parmezán a rizoto dobre premiešajte. Podľa chuti ho osoľte a okoreňte.
- Upečené kuracie prsia nakrájajte na plátky a položte na rizoto. Na záver prisypte zvyšný hrášok a jedlo dozdobte čerstvou rukolou.
Rizoto chutí najlepšie čerstvé, takže nie je vhodné ho pripravovať vopred. Je to asko s cestovinami. Ak by ste ich nechali vo vode, rozmočia sa. A s ryžou je to podobne. Zbytočne by nasiakla a bola časom rozvarená. Inak, do rizota viete pridať akúkoľvek zeleninu a aj takú rukolu viete rozmixovať a pridať do varenia. Vďaka omu je rizoto krásne zelené, svieže a keď máte na tanieri takéto jedlo, nemôžete byť smutní. A nezabúdajte, jar je už skoro tu:)
Monika
Čo si myslíte