Toto asi nebude blogový bestseller, ale aj tak mi napadlo, že niektorým z vás by sa recept na kapustnicu mohol hodiť. Úplne si uvedomujem, že kapustnica je asi v každej rodine iná a recepty sa dedia generácie, a tak niekto môže pridávať slivky, údené mäso alebo špeciálnu zmes korenie. A inak tomu nie je ani u nás. Vianočné jedlá ako majonézový šalát a kapustnicu jem len v tomto období, a tak som na špecifické chute zvyknutá z domu. A hoci som už pár rokov vydatá, na mamin šalát a kapustnicu nedám dopustiť. Minulý rok sme trávili Vianoce v Guatemale a keď sme sa vrátili, jediné, na čo som z vianočného menu myslela, bola práve kapustnica. Tak vás možno trochu inšpirujem, prípadne ak kapustnicu na sviatky nevaríte, možno to tento rok skúsite.
Kapustnicu okrem štedrého večera zvykneme jesť aj na Nový rok. Začneme síce už na Silvestra ale kapustnica je ako guláš, čím viac ich zohrievate, tým sú lepšie. Neviem, či ste si to tiež všimli, ale najlepšie chutí na druhý deň na raňajky:) A je to veľmi vďačné jedlo, ktoré v chladničke alebo na balkóne (ideálna chaldnička ak vonku nemrzne) fakt vydrží. Takže stačí jeden veľký hrniec a máte na niekoľko dní vystarané. A so surovinami to tiež nie je také tragické, sama som bola prekvapená, že ich stáčí len zopár. A ktoré to sú?
Na veľký hrniec (cca 5 l) si pripravte:
750 g kyslej kapusty
za hrsť sušených hríbov
400 g údeného mäsa
400 g bravčového mäsa na kocky (môže byž pliecko alebo stehno)
3 ks bobkového listu
5 guličiek čierneho korenia
cca 300 g klobásy
štipku mletej papriky
štipku soli
kyslá smotana na podávanie
Zo surovín je dôležité aby ste použili čo najkvalitnejšie údené mäso a klobásu. Prečítajte si zloženie a klobása musí taká mäkšia, nie príliš vysušená a nie veľmi pikantná. Pri bravčovom mäse si veľa nenavyberáte, ponuka kvalitného je veľmi obmedzená, ale tak raz za čas to prežijete. Hríby mávame domáce a mletú papriku pridávame len vtedy, ak pustí klobása málo chuti a farby:) A so soľou opatrne, údené mäso je už dosť slané.
Postup:
- Kapustu zľahka prepláchnite vodou, nechajte jemne odvakpať. Tento krok záleží aj od chuti kapusty, ktorú vždy najprv ochutnám, a ak nie je príliš kyslá, tento krok vynechám.
- Ku kapuste pridajte sušené huby, údené mäso a zalejte vodou cca 5 cm pod okraj hrnca. Všetko musí byť ponorové.
- Pridajte bobkový list, korenie a štipku soli. Varte na miernom ohni približne hodinu, kým sa údené mäso neuvarí do mäkka.
- Potom pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a na kocky nakrájané bravčové mäso, a varte ďaľších približne 30 minút, kým bravčové mäso nezmäkne. Ak je výsledná kapustnia príliš svetlá pridáme ešte trochu mletej papriky, ale záleží to od použitej klobásky.
- A inak máte hotovo:) Stačí ak údené mäso vyberiete, nakrájate na menšie kúsky a môžete rovno podávať. Ale ako som už písala, kapustnica chutí lepšie na druhý deň, a potom na tretí a na štvrtý, ak vám z nej zostane:)
Ako dieťa som nechcela ani ten kopček smotany na vrch, teraz ho už ocením viac:)
A to je všetko, žiadne fancy vývary, korenia a ani tie slivky:) Ale poznáte to, neexistuje najlepšia paradajková polievka, pretože tú samozrejme robí vša mama, a tak isto neexistuje ani len ten jeden jediný správny recept na kapustnicu. Ale tento je náš a mne neskutočne chutí:) Je jednoduchý, rýchly a pripomíma mi detstvo:) Tak dobrú chuť a ak si náhodou túto kapustnicu alebo akýkoľvek iný recet pripravíte, dajte mi vedieť:) budem len a len rada!
A nakoniec vám chem poďakovať, že blog čítate a občas podľa mňa varíte. Myslím, že každý blogger dáva do svojho blogu veľa času, energie a svoje srdce,a nie je lepší pocit, ako ten, že viete, že vaše recepty urobia niekomu radosť. Takže veľké ďakujem, že to so mnou ťaháte:) A v Novom roku len to najlepšie!
Monika
Eva
31 decembra, 2018Ja varím kapustnicu na silvestra. Na vianoce varím hríbovicu.
Kapustnicu už roky varím podľa receptu z kalendára Gazdinka a je veľmi podobný tomu Vášmu. Akurát tam dávam ešte zo 3 sušené slivky a nakoniec malú zápražku.
LaPetit
31 decembra, 2018Evka, to je super, aj tie slivky si tam viem predstaviť:)