Niekedy si to ani neuvedomín, ale často ma pri receptoch inšpiruje to, čo jedla v reštaurácii. Obed každodenný trávim v relatívne malom okruhu reštaurácii a ak sa mi podarí cez obed ochutnať niečo, čo by som si chcela urobiť aj doma je to malý zázrak:) A tak to bolo aj v tomto prípade. Minulý týždeň som mal a kúsok tvarohového koláča so slivkovým lekvárom, tak rekú, že skúsim ho aj doma. S tvarohom som nepiekla ani nepamätám a zhodou náhod som ho mala v chaldničke. A keďže je sezóna rebarbory, vymením ju za lekvár, k tomu som vyskúšala kombináciu celozrnnej špaldovej múky a kokosového cukru a koláč bol na svete.
Na veľký plech som použila:
150 g špaldovej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky
1/2 prášku do pečiva
120 ml rastlinného mlieka
100 g kokosového cukru Kospa
120 ml kokosového oleja bez vône
500 g haldkého tvahoru
2 vajcia
10 g vanilkového cukru
40 g kryštálového cukru
200 g rebarbory
60 ml vody
múka a maslo na vymazanie formy
Rada používam špaldovú múku pre jej orieškovú chuť, a aby bol koláč trochu zdravší ale pritom zostal stále koláčom miešam celozrnnú múku s klasickou. Tvaroh je krásne krémový a rebarbora príjemne kyslá a všetko spolu je akurát svieže a nie veľmi sladké. Presne tak ako mám rada:)
A postup je celkom jednoduchý. Pred tým ako sa pustím do prípravy zapnem rúru a tá akurát dosiahne 180 stupňov pesne ako potrebujem.
- Roztopte kokosový olej a nechajte ho trochu vychladnúť.
- Rebarboru nakrájate, podlejte trochou vody a na malom poduste do mäkka. Trvá to cca 10 minút. Potom rebarboru rozmixujte do hladka na jemé pyré. Ak by bolo príliš husté pridaje ešte trochu vody. A máte hotovú prvú časť.
- V mise potom vyšľahajte 2 vajcia s kokosovým cukrom a postupne pridajte mlieko a olej. Do cesta pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte. A máte druhú časť.
- Potom už len vymiešajte tvaroh s 2 vajíčkami, pridajte vanilkový a obyčajný cukor, a máte poslednú časť.
- Vymastite a pomúčte si plech a žačnite liať jednotlivé vrsty. Najprv cesto, potom tvaroh a nakoniec rebarborové pyré. Aby vznikla pekná mozajka, použila som špajdlu, ktorou som vrstvy jemne premiešala.
- Pečte na spomínaných 180 stupňov priblližne 45 minút.
Koláč som nechala úplne vychladnúť, nakrájala som ho na cca rovnaké kúsky. Inak koláčik chutí skvelo aj na druhý deň, hlavne ak ho už len vytiahnete z chladničky:) Inak celkom by sa mi páčila ešte kombinácia s bazovým sirupom, môžete ho vyskúšať pridať k rebarborovému pyré a dajte mi vedieť. A čo vy a rebarbora? Máte nejaké svoje obľúbené recepty? Som zvedavá!
Monika
Čo si myslíte