Neviem čo je viac vianočné ako vianočka:) Sladké pečivo plné hrozienok a mandlí, s kopou masla úplne zbožňujem. Pečiem ju už roky a vždy len na Vianoce, takže sa s ňou veľmi rada pohrám. Ale nebojte nie je to nič zložité. Ak si chcete pozrieť komentovaný video recept, ktorý vás prevedie celou prípravou vianočky, stačí kliknúť na tento odkaz.
Na maslovú vianočku potrebujeme:
500 g polohruhej múky
1 balenie droždia (42 g čerstvého alebo balíček sušeného)
3 žĺtka
100 g kryštálového cukru
150 g masla alebo rastlinnej alternatívy
kôra z jedného citróna
100 g hrozienok
30 g mandľových lupienkov
250 ml mlieka (prípadne mandľového alebo ovesného)
5 PL rumu
1 bielko
práškový cukor na posypanie
Postup:
- Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru, žĺtka, maslo, citrónovú kôru, cukor a premiešame.
- Pridáme hrozienka naložené v rume a podľa potreby prilievame mlieko. Miesime aspoň 15 minút tak aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa.
- Vymiesené cesto necháme kysnúť aspoň hodinu, resp. dokým nezdvojnásobý svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme ho na 9 približne rovnakých častí. Budeme totiž skladať trojposchodovú vianočku.
- Jednotlivé časti vyšúlame na rovnako dlhé vrkoče.
- Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. Začneme z ľava do prava. Ľavý vrkoč prestrčíme najprv nad vedľajší vrkoč a potom popod ďalší vrkoč smerom do prava. Takto pokračujeme, kým spodnú časť nezapletieme.
- V strede urobíme dlaňou priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Tiež urobíme priehlbinu a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trochu dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce budú prevísať tak, že ich budeme môcť zahnúť pod vianočku, čím skryjeme nepekné zakončenia.
- Dáme ešte nakysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatova približne 45 minút.
Necháme vychladnúť a pustíme sa do nej! Raňajky alebo sladká večera na nezaplatenie:)
Dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce praje
Monika
Veronika
9 januára, 2014Vianocka vyzera skvelo! Mam ale jednu otazku: mala by si navrh na alternativu k cukru? A ked ano, tak v akom mnozstve? Myslela som na agave sirup, med, viac hrozienok…Vdaka!
Marika
25 decembra, 2022a priamo k nahradzovaniu cukru v receptoch: https://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/ako-nahradit-biely-cukor-pri-peceni
Gréta
23 decembra, 2020Dobrý deň, existuje aj verzia z kvásku, ak áno aké au pomery a postup?
Ďakujem
LaPetit
1 januára, 2021Gréta, pozrite si skôr blogy, kde sa venujú kváskovému pečeniu. Ja vám v tomto veľmi neporadím:)