Priznám sa, že u nás doma nemáme žiadne špeciálne veľkonočné recepty, ktoré by som si pamätala od detstva. Preto nie som viazaná žiadnymi tradíciami a každý rok skúšame niečo nové. Veľkú noc tento rok trávime doma, a ja si tie 4 dni voľna chcem naozaj užiť. Žiadne emaily, fotenie alebo písanie (okrem tohto článku). Jednoducho si chcem dať pár dni bez práce a hlavne vyzdravieť. Cestou z Londýna ma začalo bolieť hrdlo a nerada by som, aby sa to so mnou ťahalo dva týždne. Ale späť k sviatkom. Do zásoby som pripravila tento recept na Veľkonočnú bravčovú roládu.
Roláda je z bravčového bôčiku, čo je mastnejšie mäso, ale kto ste počuli o Romanovej porchette, a nebodaj ju ochutnali, viete, že stojí za to. Bôčik sa pomalým pečení zbaví väčšinu tuku a čo zostane je len parádna chuť. Tak sa toho nebojte. Mäso stačí len pomaly piecť (bez vašej asistencie) a tak nie je s receptom zďaleka tak veľa práce ako to vyzerá.
Na roládu pre 4 – 6 ľudí budete potrebovať:
1,5 kg bravčový bok bez kosti
2 PL sušeného medvedieho cesnaku Mäspoma
2 PL pažítky Mäspoma
1 PL celého klinčeku Mäspoma
soľ
čierne korenie
1 kg zemiakov
3 stredne veľké cibule
1 ČL celej rasce Mäspoma
100 g listového šalátu, napr. poľníček
Postup:
- Bravčový bok položte kožou smerom dole a dobre osoľte a okoreňte. Rovnomerne posypte medvedím cesnakom a pažítkou. Mäso opatrne zarolujte a pomocou kuchynského špagátu mäso zviažte.
- Povrch rolády narežte ostrým nožom a dajte piecť na rošt do rúry vyhriatej na 150 stupňov.
- Počas pečenia mäso občas skontrolujte. Približne po 2 hodinách pečenia mäso vyberte a do kože rovnomerne povpichujte klinčeky. Pečte ešte ďalšiu hodinu. Týmto pomalým pečením sa vypečie tuk a mäso zostane šťavňaté.
- Na posledných 30 minút pečenia rolády zvýšte teplotu na 200 stupňov tak, aby sa koža vypiekla do chrumkava.
- Medzitým ako sa pečie roláda, si pripravte zemiaky. Uvarte ich v osolenej vode spolu s rascou do mäkka.
- Cibuľku nakrájajte na drobno a opečte do zlata na 2 PL výpeku z rolády. Pridajte k uvareným zemiakom a premiešajte.
- Roládu po upečení zbavte špagátu, nakrájajte na plátky a podávajte so zemiakmi a šalátom.
Roláda je dobrá aj keď vychladne. A ak sa vým ju podarí nakrájať na tenké plátky, na chlieb akoby ste našli:) Inak je dobré roládu zohriať. Ja to robiím tak, že ju dám do alobalu a nechám na 20 minút v rúre. Po vytiahnutí je ako čerstvo upečená. Ak sa ponáhľam, tak putuje na panvicu. Tak či tak, dúfam, že všetka tá námaha a dlhý čas pečenia vás predsvedčia, že aj tento možno trochu zatracovaný kus mäsa, má svoje čaro.
Dobrú chuť a krásne sviatky!
Monika
Čo si myslíte