Description
Vynikajúce nadýchané brioškové cesto plnené domácim vanilkovým krémom s chuťou pomaranču.
Suroviny
Cesto:
100 ml plnotučného mlieka
7 g sušeného droždia
2 vajcia
400 g hladkej múky
2 g soli
50 g práškového cukru
100 g masla
Vanilkový krém:
300 ml plnotučného mlieka
100 g kryštálového cukru
3 žĺtky
1/4 čl vanilkového prášku
15 g kukuričného škrobu
kôra z 1/2 bio citrónu
Ešte budete potrebovať:
75 g hrozienok
0,5 dcl pomarančového likéru
žĺtko na potretie cesta
múku a maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Všetky suroviny musia byť izbovej teploty, preto ich vyberte minimálne 2-3 hodiny vopred reps. ich nechajte cez noc na kuchynskej linke.
Ako prvé zalejte hrozienka likérom a nechajte nasiaknuť.
Potom sa pustite do vanilkového krému.
Mlieko zmiešajte vanilkovým práškom a dajte ho variť na mier ny planeň. V druhom hrnci ručne zmiešajte žĺtky s cukrom do peny. Potom pridajte aj škob a dobre premiešajte.
Keď je mlieko horúce, pridajte ho trochu do vajíčok a rýchlo miešajte, aby sa vyrovnali teploty a z vajíčok sa nestala praženica. Takto postupujte asi tak na 3 x krát, kým neminiete celé mlieko. Potom žĺtkovú zmes dajte na sporák a za neustáleho miešania varte, kým krém nezhustne. Tesne pred koncom pridajte pomarančovú kôru.
Pripravený krém nechajte úplne vychladnúť za občasného premiešania.
Cesto:
Mlieko jemne zahrajte, len aby bolo teplé, nie horúce. Pridajte do neho lyžicu cukru a droždie. Nechajte cca 5 minút, kým droždie nezačne pracovať.
Do robota s nádstavcom hák dajte preosiatu múku, soľ, vajcia aj zvyšný cukor. Pridajte aj kvások a začnite miesiť. Na začiatku pôjde cesto z tuha ale po chvíli sa všetky suroviny začnu pekne spájať. Keď sú tieto suroviny spojené, postupne začnite pridávať maslo. Až keď sa kúsok masla zapracuje pridajte další. Takto postupujte až kým neminiete všetko maslo. Malo by vzniknúť pružné a mierne lepivé cesto, ktoré môžete ešte prepracovať na pracovnej doske.
Takto vypracované cesto do misy, nechajte vykysnúť kým zdvojnásobí svoj objem. Môžete si ako ja pomôcť, a cesto dať do rúry na program kysnutie cesta.
Keď je cesto vykysnuté vyváľkajte ho na jemne pomúčenej doske na rozmer približne 45 x 35 cm. Natrite ho krémom tak, aby jeden dlhý okraj, zostal čistý, aby krém zbytočne pri rolovaní nevytiekol. Hrozienka sceďte a rovnomerne poukladajte na krém. Cesto opatrne zarolujte a nakrájajte na 9 kúskov so šírkou 5 cm. Bude to trochu “messy” ale to nevadí.
Formu s priemerom cca 22 -26 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Jednotlivé rolky naukladajte dookola a poslednú dajte do stredu. Takto pripravené rolky prikryte utierkou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť ešte 2 hodiny, kým nezaplnia celú formu.
Rúru si vyhrejte na 180 stupňov. Vykysnuté rolky potrite rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť. Po 10 minútach znížte teplotu na 160 stupňov a pečte rolky ďalších 25 – 30 minút kým nebudú na povrchu krásne zlaté.
Upečené rolky nechajte úplne vychladnúť, pocukrujte práškovým cukrom a môžete sa do nich pustiť.
- Čas prípravy: 180
- Čas varenia: 40
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Francúzska