Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bûche de Noël (vianočná roláda)


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 55 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Vianočná roláda


Suroviny

Množstvo

Cesto:

4 vajcia, veľ. M

100g kryštálového cukru

120g BB pudingu Dr. Oetker

štipka soli

1 PL práškového cukru

Ganáž:

115g tmavej čokolády (50 a viac %)

120g smotany na šľahanie

Krém:

270 ml plnotučného mlieka

45g práškového cukru

24g Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker

170g mascarpone

1 PL Vanilkovej pasty Dr. Oetker

kôra z 1 bio pomaranča

34 PL ríbezľového džemu


Postup

 

  1. Oddeľte bielky a žĺtky. Bielky začnite šľahať a keď sa začne tvoriť pena pridajte postupne polovicu cukru, a vyšľahajte do tuhého snehu.

  2. Do žĺtkov pridajte zvyšok cukru a vyšľahajte do peny.

  3. Vyšľahané žĺtky prilejte k bielkam a len ručne pomocou stierky premiešajte tak, aby sa spojili. Zbytočne cesto nepremiešajte.

  4. Nakoniec pridajte preosiaty BB puding, štipku soli a len jemne premiešajte kým sa všetky suroviny spoja.

  5. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne uhľaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov (teplovzduch) na 7 minút.

  6. Upečené cesto preneste na kuchynskú utierku posypanú trochou práškového cukru  a stiahnite papier na pečenie. Korpus ešte poprášte práškovým cukrom a pomocou útierky opatrne zarolujte po dlhšej strane do rolády, a dajte bokom úplne vychladnúť.

  7. Smotanu si zohrejte pod bod varu a zalejte ňou nadrobno nakrájanú čokoládu. Nechajte 1 minútu postáť a dobre premiešajte tak, aby sa čokoláda úplne roztopila. Ganáž nechajte 1 hodinu stuhnúť pri izbovej teplote.

  8. Mascarpone, 30g cukru, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru vyšľahajte.

  9. Do vyššieho pohára si dajte mlieko izbovej teploty, pridajte Zlatý klas bez varenia Dr. Oetker zmiešaný so zvyšným cukrom, a podľa inštrukcií na obala pripravte hustý krém.

  10. Oba krémy potom spolu premiešajte.

  11. Vychladený korpus opatrne rozrolujte, rovnomerne potrite najprv džemom, potom krémom a naspäť zarolujte. Pre lepší tvar rolády ju zabaľte do alobalu a dajte ešte na 30 minút (ale aj cez noc) odpočinúť.

  12. Roládu potom vyberte a v 1/3 šikmo odrežte a priložte z boku rolády tak, aby ste vytvorili tvar polena.

  13. Roládu potom potrite ganážou, ktorú najprv rovnomerne rozotrite a potom pomocou vidličky urobte jemné vlnovky pripomínajúce vzor kôry.

  14. Takto pripravenú roládu môžete ešte dozdobiť napríklad cukrovými ozdobami.

Poznámky

Ganáž má najlepšiu konzistenciu ak má 1 hodinu po zamiešaní na kuchynskej linke pri izbovej teplete. Vtedy bude pekne držať a nestečie.

Pred poliatím ganážou sdajte roládu do chladničky.

  • Čas prípravy: 45
  • Čas varenia: 10
  • Kategória: Dezerty
  • Spôsob prípravy : pečenie