Description
Vianočná roláda
Suroviny
Cesto:
4 vajcia, veľ. M
100g kryštálového cukru
120g BB pudingu Dr. Oetker
štipka soli
1 PL práškového cukru
Ganáž:
115g tmavej čokolády (50 a viac %)
120g smotany na šľahanie
Krém:
270 ml plnotučného mlieka
45g práškového cukru
24g Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
170g mascarpone
1 PL Vanilkovej pasty Dr. Oetker
kôra z 1 bio pomaranča
3–4 PL ríbezľového džemu
Postup
-
Oddeľte bielky a žĺtky. Bielky začnite šľahať a keď sa začne tvoriť pena pridajte postupne polovicu cukru, a vyšľahajte do tuhého snehu.
-
Do žĺtkov pridajte zvyšok cukru a vyšľahajte do peny.
-
Vyšľahané žĺtky prilejte k bielkam a len ručne pomocou stierky premiešajte tak, aby sa spojili. Zbytočne cesto nepremiešajte.
-
Nakoniec pridajte preosiaty BB puding, štipku soli a len jemne premiešajte kým sa všetky suroviny spoja.
-
Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne uhľaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov (teplovzduch) na 7 minút.
-
Upečené cesto preneste na kuchynskú utierku posypanú trochou práškového cukru a stiahnite papier na pečenie. Korpus ešte poprášte práškovým cukrom a pomocou útierky opatrne zarolujte po dlhšej strane do rolády, a dajte bokom úplne vychladnúť.
-
Smotanu si zohrejte pod bod varu a zalejte ňou nadrobno nakrájanú čokoládu. Nechajte 1 minútu postáť a dobre premiešajte tak, aby sa čokoláda úplne roztopila. Ganáž nechajte 1 hodinu stuhnúť pri izbovej teplote.
-
Mascarpone, 30g cukru, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru vyšľahajte.
-
Do vyššieho pohára si dajte mlieko izbovej teploty, pridajte Zlatý klas bez varenia Dr. Oetker zmiešaný so zvyšným cukrom, a podľa inštrukcií na obala pripravte hustý krém.
-
Oba krémy potom spolu premiešajte.
-
Vychladený korpus opatrne rozrolujte, rovnomerne potrite najprv džemom, potom krémom a naspäť zarolujte. Pre lepší tvar rolády ju zabaľte do alobalu a dajte ešte na 30 minút (ale aj cez noc) odpočinúť.
-
Roládu potom vyberte a v 1/3 šikmo odrežte a priložte z boku rolády tak, aby ste vytvorili tvar polena.
-
Roládu potom potrite ganážou, ktorú najprv rovnomerne rozotrite a potom pomocou vidličky urobte jemné vlnovky pripomínajúce vzor kôry.
-
Takto pripravenú roládu môžete ešte dozdobiť napríklad cukrovými ozdobami.
Poznámky
Ganáž má najlepšiu konzistenciu ak má 1 hodinu po zamiešaní na kuchynskej linke pri izbovej teplete. Vtedy bude pekne držať a nestečie.
Pred poliatím ganážou sdajte roládu do chladničky.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 10
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie