Description
Vláčny, krásne krémový a perfektne upečený cheesecake.
Suroviny
cheesecake:
200 g celozrnných sušienok
100 g masla
680 g krémového syra
300 g kyslej smotany
200 g práškového cukru
1 PL vanilkového extraktu
3 vajcia
2 žĺtka
3 Pl hladkej múky
125 g smotany na šľahanie
slaný karamel:
200 g kryštálového cukru
120 ml vody
60 g masla (izbovej teploty)
120 ml smotany na šľahanie (izbovej teploty)
1/2 – 1 ČL soli
Postup
Sušienky rozmixujte a pridajte rozpustené maslo. Premiešajte a rovnomerne vtlačte na dno formy. Použite lyžicu, pôjde to lahšie.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horkovzduch) na približne 10 minút. Nechajte potom mierne vychladnúť.
Rúru potom vyhrejte na 160 stupňov.
V mise zmiešajte syr a kyslú smotanu úplne do hladka. Pridajte cukor, vanilkový extrakt a vajcia. Nakoniec pridajte múku a smotanu na šľahanie, a len zľahka premiešajte.
Vylejte na korpus a dajte piecť do rúry. Pustite prídavnú paru a pečte približne 1 hodinu a 15 minút.
Na slaný karamel zmiešajte cukor s vodou a dajte pomaly zhrievať. Chce to čas a trpezlivosť ale cukor sa roztopí a začne karamelizovať. Ideálne je topiaci sa cukor nemiešať.
Keď sa začne cukor karamelizovať, môžete ho jemen premiešať aby bol rovnomerne hnedý. Keď dosiahne krásnu karamelovú farbu pridajte smotanu aj maslo a zamiešajte. Keby karamel stvrdol, len miešajte tak dolho kým sa nerozpustí. Nakoniec pridajte soľ. Ideálne použiť kvalitnú vločkovú soľ.
Poznámky
Rozpis je na cheesecake s priemerom 23 cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 65
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká
Kľúčové slová: cheesecake