Vianoce máme úspešne za sebou a napriek tomu, že kapustnicu a zemiakový šalát zbožňujem, raz za rok stačí:) Ďalšia výzva pred novoročným detoxom je Silvester. Čipsom a chrumkám sa musím vyhýbať a mamine chlebíčky s úžasným zemiakovým šalátom som jedla už aspoň milión krát. Tento rok si chcem silvestrovskú párty vychutnať trochu inak a hlavne, nemať potom výčitky:)
Každý recept je na cca 6 chlebíčkov. Sú vo veľkosti štandardnej veky, možno trošku väčšie:) Pri chlebíčkoch si dajte pozor na kvalitu chlebíka, mal by byť hutnejší aby sa nepremočil. Pre zjednodušenie celého nákup mrknite na koniec postu, je tam konpletný nákupný zoznam so shoppingu guidom, ktorý si stačí jednoducho vytlačiť :)
Na chlebíčky som použila jeden základ – ricottu, ktorú som len rozdielne ochutila, čím som minimalizovala nákup:) Ricotta má neutrálnu chuť a je ľahko stráviteľná, čo je pre mňa v poslednej dobe naozaj dôležité. Je krásne nadýchaná, jemná a jednoducho ak ste ju doteraz nepoužívali, vyskúšajte. Ja som z nej nadšená:) Až tak, že som ju doma skúšala vyrobiť:) Ale o tom inokedy.
Chlebíček s ricottou a paradajkami
Na chlebíčky potrebujeme:
• 100 g ricotty
• 100 g cherry paradajok
• soľ, korenie, asi 2 ČL olivového oleja
• bazalka, žerucha
Ricottu zmiešame s čerstvo namletým korením, soľou a olivovým olejom. Ochutnáme, či je ricotta dosť výrazná a v hrubšej vrstve natrieme na chlieb. Poukladáme na kolieska nakrájamé paradajky a dochutíme lístkami bazalky a žeruchou. [/left]
———
Chlebíček s nakladanou zeleninou
Táto nakladaná zelenina je chrumkavá a mierne pikatná. Podľa mňa ideálna kombinácia s ľahkou ricottou. Na nakladanie som použila cuketu a mrkvu, ktoré sú dosť jemné. Obidve sa dajú jesť aj surové ale chcela som im pridať trochu šipľavosti a kyslosti. Zeleninu som pripravila deň vopred a nechala cez noc odležať. Viac netreba:)
Na 2 dcl pohár potrebujeme:
• 2 menšie mrkvy
• 1 menšiu cuketu alebo baby cukety
• 2 PL vínneho octa
• 2 PL trstinového cukru
• 1 ČL fenyklu
• 1 sušenú čili papričku
• 100 g ricotty
• soľ,korenie
• výhonky alebo klíčky na ozdobu
Cuketu naškrabame na pásiky (najlepšie to ide škrabkou na zemiaky) a mrkvu na tenké kolieska. Vínny ocot zmiešame s vodou (asi 180-190 ml), cukrom, fenyklom a čili papričkou, ktorú nakrájame na jemno. Poriadne zamiešame kým sa cukor nerozpustí a zalejeme zeleninu. Dáme do chladničky a vyberieme až druhý deň. Pred podávaním necháme odvapkať, zbavíme fenyklu (ten by poriadne chrúmal) a ukladáme na chlebík natretý ricottou. Na záver dosolíme, dokoreníme a posypeme čerstvými výhonkami.
———
Chlebíček s údeným tuniakom
Pôvodne som myslela, že použijem údeného lososa. V obchode som však natrafila na tuniaka, tak som neváhala a recept som mierne upravila. Do ricottového základu som pridala nielen dijonskú horčicu ale aj chren. A ten tomu dodal ten správny „říz“:)
Na tuniakové chlebíčky potrebujeme:
• 100 g údeného tuniaka
• 100 g ricotty
• 3 ČL dijonskej horčice
• 1 ČL chrenu
• kôpor a žeruchu na posypanie
Ricottu zmiešame s horčicou a chrenom, pridáme nasekaný kôpor a máme hotovo. Natrieme chlieb, poukladáme kúsky tuniaka a dozdobíme kôprom a žeruchou.
———
Chlebíček s avokádom a reďkovkou
Avokádo je úžasná vec a trocha soli a korenia vykúzlia z tohto ovocia doslova chuťovú bombu. Reďkovka pridá trochu chrumkavosti a výhonky trochu horkosti.
Na avokádové chlebíčky potrebujeme:
• 1-2 avokáda (záleží ako veľmi avokádo ľúbite, ja dosť a tak mám rada poriadne hrubú vrstvu)
• zväzok reďkoviek
• šťava z 1/3 citróna
• soľ, korenie a výhonky na ozdobu
Príprava je super rýchla:) Avokádo rozkrojíme a jednoducho vydlabeme. Mierne roztlačíme (nie úplne na kašu) ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Natierame na chlebík, pridáme na kolieska nakrájané reďkovky (nešetríme, veď máme celý zväzok) a posypeme výhonkami.
———
Ak máte doma základné suroviny ako soľ, olej, korenie, horčicu či chren, nákupný zoznam na zbytok surovím nie je veľký. Siahnite si ho a ušetrite si čas strávený v obchode:)
Na koniec tohto dlhého postu by som vám všetkým chcela úprimne zaželať šťastný Nový rok! Nech je lepší ako ten predchádzajúci, nech vám to varí v kuchyni a nech sa vám splnia všetky vaše sny.
Vaša Monika:)
Čo si myslíte