Description
Recept na vynikajúcu francúzsku klasiku v ktorom sa naučíte pripraviť krehké sladké cesto pâte sucrée a vynikajúci citrónový krém – lemon curd.
Suroviny
Cesto:
100 g masla izbovej teploty nakrájané na kocky
100 g práškového cukru
60 g vajíčka (cca 1 vajce veľkosť L)
1 g soli
250g hladkej múky
Citrónová plnka – Lemon curd:
300ml citrónovej šťavy
300 g vajec (cca 6 vajec)
240g cukru
6 g plátkovej želatíny
150g masla
Dozdobenie:
100 g mascarpone
50 g práškového cukru + na posypanie
Postup
Cesto:
Maslo pomocou šľahača vyšľahajte pokiaľ nebude mäkké a krémové. Pridajte preosiaty cukor o opäť vyšľahajte do hladka. Vajcia v miske rozšprudlujte vidličkou a pridajte k maslovej zmesi. Opäť šľahajte kým nebude cesto hladké. Pridajte preosiatu múku a soľ, už len ručne premiešajte a cesto vyklopte na pracovnú dosku. Pomocou dlane a šmýkavého pohybu po doske ručne spracujte na hladké cesto.
Keď je cesto krásne spojené a jednotné, vytvarujte cesto do disku, mierne pritlačte rukami aby bolo tenšie, zabaľte ho do potravinovej fólie, a nechajte aspoň 2 hodiny odležať v chladničke.
Takto odležané cesto vyváľkajte na papieri na pečenie aspoň o 5 cm väčšie ako je dno formy. Pomocou papiera ho preneste do formy a jemne pritlačte k okrajom. Dajte ho do chladničky aspoň na 2 hodinu (resp. na 15 minút do mraziaka). Potom cesto vyberte a odkrojte pomocou noža okraje, ktoré presahujú a vráťte ho do chladničky kým si vyhrejete rúru na 160 stupňov. Priamo z chladničky dajte cesto piecť na približne 20 – 25 minút, kým krásne nezozlatne. Potom ho vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a vyberte z formy.
Plnka:
Pripravte si vodný kúpel. Hrniec s vodou priveďte k varu. Na citrónovú plnku zmiešajte citrónovú šťavu s cukrom a vajíčkami. Prelejte ju do nerezovej misky a postavte do vodného kúpeľa. Voda v hrnci by sa nemala dotýkať misky. A za stáleho miešania varte citrónovú plnku, kým nedosiahne teplotu 60 stupňov, resp. ak nemáte teplomer, kým nezhustne. Medzi tým namočte želatínu do studenej vody.
Keď citrónová plnka dosiahne 60 stupňov, odstavte ju z vodného kúpeľa, pridajte vyžmýkanú želatínu a dobre ju v horúcej zmesi rozmiešajte aby sa rozpustila. Nakoniec pridajte maslo a pomocou tyčového mixéra ho zapracujte, kým sa krásne nespojí s citrónovou plnkou. Takto pripravený krém vylejte do upečeného korpusu až po okraj a nechajte úplne vychladnúť. Ak vám trochu krému zostane, dajte ho do cukrárskeho vrecka a použite ho na ozdobu koláča.
Dozdobenie:
Mascarpone vyšľahajte s cukrom a dajte ho do cukrásrkeho vrecka s hladkou špičkou. Na vychladnutý koláč naneste malé “kopčeky”. Do niektorých kopčekov môžete pomocou lyžičky urobiť priehlbinky kam dáte trochu citrónového krému. Na záver môžete koláč ešte jemne posypať práškovým cukrom.
Poznámky
Suroviny sú na formu s priemerom 30 cm. A ideálne je použiť formu s vyberateľným dnom.
- Čas prípravy: 30
- Chladenie: 4 hodiny
- Čas varenia: 30