Na niečo dobré pod zub nie je nikdy zlý čas. Preto, že mám rada sladké, snažím sa hľadať zdravšie alternatívy, ktoré toto maškrtenie trochu odľahčia. Domáce šišky sú úplná klasika, a hoci si ich raz ročne, počas fašiangov, doprajem, občas šišky aj upečiem.
Je to jednoduchý spôsob ako mať šišky hotové za pár minút. A tá radosť pri ich ozdobovaní, tú mám hádam najradšej. Skvelé ak máte po ruke malých pomocníkov, alebo sa môžete vyblbnúť aj samy.
Cesto na donuty je iné ako na klasické šišky, navyše budú úplne bez lepku a laktózy, čo je ideálne, ak pečiete pre niekoho kto je alergický na lepok a mlieko. A verte mi, po tom, čo vaše donutky ochutná, bude si pýtať recept. Vďaka poleve sú totiž donuty krásne vláčne, šťavnaté a vôbec nepoznať, že sú bezlepkové.
[left]Na 12 menším donutov budete potrebovať:150 g mletých mandlí
3 PL trstinového cukru
1 PL javorového sirupu
3 vajcia
2 PL oleja
2 PL kakaa
4 g prášku do pečiva (1/4 sáčku)
tuk na vymazanie formy[/left] [right]čučoriedková poleva:
100 g čučoriedok + čučoriedky na dekoráciu
2 PL vody
100 g práškového cukru[/right]
Postup:
- Trstinový cukor vymiešajte so žĺtkami do penista. Pridajte javorový sirup, mleté mandle, prášok do pečiva, kakao, olej a nakoniec aj bielka. Všetko spolu dobre premiešajte a pomocou lyžice nalejte do vymastenej formy na donuty.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 15 minút.
- Medzitým ako sa donuty pečú, pripravte si polevu. Čučoriedky popučte vidličkou, zalejte vodou, a trochu povarte. Potom ich rozmixujte do hladka a pridajte práškový cukor.
- Upečené donutky nechajte chvíľu vychladnúť a vyberte ich opatrne z formy. Otočte ich a polejte čučoriedkovou polevou. Na záver už len ozdobte čerstvými čučoriedkami.
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte