Ak sa vraciate na tento článok, tak len aby ste vedeli, že po rokoch, som sa rozhodla ho trochu vylepšiť. Pôvodný bol z roku 2013 a po 9 rokoch dostal nové fotografie aj upravenú receptúru. Dlho boli cviklové brownies mojím top receptom, ktorý vás neskutočne bavil. Ale ja som za tie roky kedy varím a pečiem tento blog vedela, že je čas ho trochu oprášiť. A dúfam, že vám bude chutiť rovnako dobre alebo aj viac.
Ak ma trochu sledujte viete, že nie som najväčší fanúšik čokolády. Mám ju rada len v určitých kombináciách. S banánom, pomarančom a teda vo forme cviklového brownies. Je totiž ľahšie, keďže obsahuje len 100 g masla, ale za to je vláčne a má krásnu štruktúru. Navyše, veľkú väčšinu tvorí cvikla. Takže čo viac si v koláči priať. Oproti pôvodnému receptu som jej pridala trochu menej, nech viac vynikne čokoláda. Použila som kvalitnú 70 % čokoládu Callebaut, presne som si zapísala veľkosť plechu, na teplotu v mojej rúre Bosch sa tiež viem spoľahnúť a pridala som aj trochu kávy, ktorá krásne zvýrazní chuť čokolády. Vždy je to o tom, že kvalita surovín sa pretaví do chuti:)
Brownies je veľmi jednoduchý na prípravu, jediné s čím je trochu viac práce je cvikla. Tú si môžete uvariť alebo si už kúpiť uvarenú. Ja som tentokrát siahla po tej uvarenej a koláč bol v rúre ani nie za 15 minút.
Pri brownies je dôležité ho zbytočne neprepiecť. Aj 5 minút naviac vie z tohto koláča urobiť nie úplne dobrú sušienku. Preto, aj keď sa vám bude zdať, že špajla vyšla ešte vlhká, neľakajte sa a radšej ho „nedopečte“ ako naopak. Okrem toho vždy, ale vždy rúru pred pečením dobre vyhrejte. Tie modernejšie už hlásia kedy je rúra pripravená, staršie modely potrebujú radšej vyhriať dlhšie akoby by mala byť rúra studenšia.
Tak nech vás nenapínam, nižšie si pozrite recept a dajte mi vedieť ako vám chutil.
PrintCviklové brownies
- Čas prípravy: 55 minút
- Počet porcií: 9 1x
Description
Vynikajúce cviklové brownies
Suroviny
300 g uvarenej cvikle
100 g masla
200 g kvalitnej čokolády (70%)
3 vajíčka
100 g hladkej múky
30 g holandského kakaa
150 g trstinového cukru
1/4 čl mletej vanilky
1 PL kvalitnej kávy (ideálne filter alebo espresso)
Postup
Formu s rozmerom 20 x 20 cm vystlite papierom na pečenie. Ak nemáte forma vyberateľné dno, nechajte papier na pečenie vytŕčať z formy, brownies sa tak bude ľahšie vyberať.
Rúru rozohrejte na 180 stupňov (ideálne horkovzduch).
Čokoládu rozpustite s maslom buď vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a dobre premiešajte.
Cviklu nakájajte na menšie kúsky a rozmixujte do hladka. Ideálne vo veľkom výkonnom mixéri aby bola cvikla rozmixovaná čo najviac dohladka, ale postačí aj tyčový mixér so sekáčikom.
Do väčšej misky dajte cukor, pridajte vajcia a šľahačom vyšľahajte do svetlej peny.
Pridajte rozmixovanú cviklu a dobre premiešajte pomocou stierky.
Pridajte roztopenú čokoládu a opäť dobre premiešajte.
Nakoniec prisypte múku, kakao, kávu aj vanilkový prášok a ešte raz dobre premiešajte.
Cesto vylejte do formy a dajte piecť na 35 minút. Správne upečené brownies je vnútri trochu vláčne.
Upečené brownies nechajte úplne vychladnúť, vyberte ho z formy a nakrájajte na 9 rovnakých kúskov.
Môžete ho zjesť len tak, s lyžicou šľahačky, alebo vanilkovou zmrzlinou.
Poznámky
Ak použijete väčší plech, brownies bude nižší a pečte ho kratšie. Prípadne sa nebojte použiť tortovú formu, brownies bude mať zaujímavejší tvar.
A recept výborne funguje aj s vegánskym maslom ak sa musíte vyhýbať mliečnym výrobkom.
- Čas prípravy: 20
- Čas varenia: 35
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká
Dusan
4 februára, 2013Vyzera to dobre… Len mala otazka..co je to ten „food procesor“? :)
LaPetit
4 februára, 2013Dušan je to takáto mašinka http://www.hej.sk/kuchynsky-robot-kenwood-multipro-fp-950-libra-strieborny/ , je veľmi fajn na sekanie a krájanie všetkého druhu. Cvikla sa dá rozmixovať aj tyčovým mixérom, odporúčam však prikryť nádobu inak z toho vie byť poriadny neporiadok;)
Bibiána
16 októbra, 2023Cviklový brownies je vynikajúci. Ďakujem kámoške Ruženke za ochutnávku
LaPetit
19 októbra, 2023Som rada, že vám chutil:)
Dusan
6 februára, 2013Tak to si viem predstavit :) …super, vdaka za info!
Dominika
24 februára, 2016Ja som si tieto brownies skusala robit podla BBC stranky,ale ja som si cviklu a aj cokoladu nastruhala na struhadle (nemame taky vykonny food processor) a tiez boli skvele a doma ich vychvalovali,hoci najprv ohrnali nosom,ze cvikla:-)
Inak super blog,obkukavam,co uz budem varit a piect,kedze rada skusam nove recepty.
LaPetit
24 februára, 2016Ďakujem Dominika za milé slová:) Tiež to pri tomto dezerte poznám:) Všetci najprv ohŕňajú nos kvôli tej cvikle a potom všetkých chutí:)
VOJTO
28 februára, 2016DNESKA SOM TO VYSKUSAL UPIECT A NEMA TO CHYBU.!AJ KED NIEKTO CVIKLU NEOBLUBUJE,V TOMTO STAVE SI JU URCITE ZAMILUJE .PLECH 30X30 NEMAM,TAK SOM POUZIL O TROSKU VIAC INGREDIENCII,ABY MI TO VLIEZLO NA STANDARD.PLECH
DO KAZDEJ RURY.NA NAKRAJANE REZY SOM DAL ESTE PO MALEJ LYZICKE POMARANCOVO~CITRONOVEHO DZEMU.ODPORUCAM SKUSIT.
Eva
11 júna, 2016Recept je super, no som bezlepková. Dá sa hladká múka nahradiť pohánkovou, alebo kukuričnou múkou?
LaPetit
12 júna, 2016Eva, ak máte skúsenosť s tými múkami tak kľudne. Nie sme bezlepková domácnosť tak s nimi veľmi nepracujem a neviem vám z vlastnej skúsenosti povedať:)
Anita
28 októbra, 2016Su uplne dokonale :) dakujem za uzasny recept ;)
LaPetit
4 novembra, 2016Nie je za čo Anita
Ajvn
21 januára, 2017to znie celkom jednoducho :) cviklové brownies si dám niekedy u nás v robote ale skúsila by som to spraviť aj sama :)
Jana
28 januára, 2017Food processor je prosto kuchynský robot/ mixér, nie? Brownies vyzeraju skvelo, idem na to, vďaka! :)
LaPetit
1 februára, 2017áno, je to kuchynský robot:) dúfam, že koláč dopadol dobre!
jana
4 februára, 2017perfektne, dakujeme velmi velmi pekne:)
LaPetit
5 februára, 2017Nie je za čo:)
Zuzana
29 januára, 2017Prave sme otestovali.
Chutilo nam , este viac ked uz stihol vychladnut, ale moji chlapi proste nevedeli vydrzat :D
Ubrala som cukor ako v kazdom recepte na 150g a nemam pocit, ze by mu to uskodilo.
Viem si ho predstavit aj s malou kopkou slahacky navrchu malina :D
Dakujem sa prijemny kolac, myslim ze ho zaradime do bezneho repertoaru a tam sa u nas neprederie vela kolacov :D
LaPetit
1 februára, 2017Zuzana, ja si vždy brownies predstavujem s kopčekom vanilkovej zmrzliny, len je mi ľúto tých kalórii:))
Zuzana
17 apríla, 2021Keď už sme pri tom, vieme kalorickú hodnotu tohto koláčika na 100g?
LaPetit
21 apríla, 2021Zuzana to naozaj netuším:)