Záhrada nás tento rok obdarila krásnou cviklou a hoci ešte nie je poriadna zima, na cviklu nedáme dopustiť. Chutí mi surová, pečená a najnovšie aj varená:)
Cviklové pesto je jednoduché, rýchle a neuveriteľné dobré. Moje vegetariánske ja sa zamilovalo.
Na cviklové pesto potrebujeme:
20 g čerstvej bazalky
30 g parmezánu
60 g opražených píniových orieškov[/left] [right]80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie[/right]
Uvarenú cviklu nakrájame na menšie kúsky, pridáme všetky ostatné suroviny a rozmixujme. Ochutnáme a prípadne dosolíme.
Ak sa Vám nechce párať s varením cvikle, môžete si ju kúpiť už uvarenú.:)
A ako využiť toto pesto? Zo záhrady som mala ešte farebný mangold, z obchodu baby špenát, tak ma napadlo urobiť pizzu.
Na mini pizzu potrebujeme:
[left]cesto na pizzu – domáce napr. podľa receptu od Delisssimi100 g mangoldu
100 g čerstvého špenátu[/left] [right]2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
olivový olej
soľ, korenie[/right]
Cesto vykrojíme veľkým pohárom a dáme na plech na pečenie. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a keď začne voňať (ale nesmie byť hnedý) pridáme na hrubo nakrájaný mangold a špenátové listy. Trochu sparíme a dáme bokom. Na cesto natrieme vrstvu cviklového pesta, dáme časť špenátu a mangoldu a pečieme do zlatova. Nakoniec môžeme ešte posypať trochou parmezánu.
A kedže mi ostalo trochu uvarenej cvikle, urobila som aj druhú variantu. Na cesto som dala špenát s mangoldom, kúsky uvarenej cvikle a vrch som posypala kvalitným plesňovým syrom. Len sa doma zaprášilo:)
A čo vy? ako pripravujete cviklu?
Monika
Zuzana Nosková
31 októbra, 2013Monika, určite cviklové pesto vyskúšam, aj keď bez parmezánu ;-) Milujeme cviklu surovú, varenú aj pečenú. Najčastejšie odšťavňujeme, ale zjeme v akejkoľvek podobe :-)
LaPetit
31 októbra, 2013Zuzi, určite aj vegánske bude super, čakajú nás cviklové mesiace;)
Robo Papp
5 novembra, 2013Výborný nápad, fantastické jedlo!
Zuzana
22 novembra, 2013Velmi dobry napad nieco do mojej cviklovej kolekcie :-)
Ja rada robim cviklove burgre a cviklovy humus ;-)
LaPetit
22 novembra, 2013Ďakujem. Mňa by veľmi zaujímal ten cviklový burger, dlšhie o ňom rozmýšlam;)
Zuzana
25 novembra, 2013Pacisa tu je recept :-)
Niekedy pouzijem vlocky namiesto muky :-)
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/recipes/9189157/Alkaline-diet-beetroot-and-quinoa-burgers-recipe.html