Tento likér som chcela vyskúšať už roky a konečne bol čas:) Možno to tiež poznáte, ale pred Vianocami býva blázninec, a ak sme sa mu posledné roky chceli vyhnúť, odišli sme do zahraničia. Tento rok sme absolvovali cestu v novembri a ja som sa už počas nej plánovala čo všetko by som vám na blog chcela pridať. Na druhú stranu, sama nie som zástupcom 20 druhov vianočného pečiva a totálnej vianočnej dokonalosti v upratovaní, varení, pečení a ozdobovaní. Ja som to nikdy nestíhala a ani asi nechcem, takže som sa tento rok rozhodla to nešpičkovať a pripraviť vám len moje naj recepty, ktoré na našom vianočnom stole určite nebudú chýbať (ak ich teda nezjeme a nevypijeme ešte pre Vianocami:). A teda je ich menej ako by ste si možno mysleli.
Najradšej mám totiž linecké koláčiky, marokánky, vianočku a tento rok som vyskúšala aj orechové košíčky a zakončila som to domácim Baileys likérom. Ten je totiž na prípravu veľmi jednoduchý a jeho výroba vám zaberia tak maximálne 10 minút aj s umývaním riadu:) A že je to parádny darček na vianočnú párty alebo návštevu asi nemusím písať. A rovno ho pripravte v tejto dvojitej dávke, verte mi:)
Dlho som do receptu používala čokoládový krém z belgickej čokolády z Tesco Finest. Nie je to žiadna reklama, ale toto bolo to najlepšie čo som našla ako ekvivalent čokoládového sirupu. Je na vás, či použijete tento krém alebo nejakú čokoládov polevu (takú tu na zmrzku), dôležité je, aby čokoládový krém neztuhol. Chcete mať likér totiž krémový a bez nejakých usadenín. Normálna čokolády by v chladničke jednoducho ztuhla.
Keďže tento krém už nie je dostať, vytvorila som vlastný čokoládový krém, ktorý si jednoducho pripravíte doma. Časť z neho použijete do Baileys, a zvyšok si môžete nechať na palacinky, lievance, do kaše alebo darovať ako jedlý darček.
Na cca 1,7 l, teda 2 – 3 fľaštičky budete potrebovať
Baileys:
2 plechovky salka
60 ml kávy (espresso alebo filter)
4 PL čokoládového krému
500 ml smotany na šľahanie
700 ml whiskey (napr. Jameson)
Čokoládový krém:
100 g tmavej čokolády
50 g kryštálového cukru
30 g kakaa
1 ČL instatnej kávy
200 ml smotany na šľahanie
100 ml vody
A samotný postup je veľmi jednoduchý:
začnite najprv s čokoládovým krémom. V hrnci zmiešajte nasekanú čokoládu, cukor, kakao, kávu, smotanu aj vodu. Dajte variť nad mierny plameň, kým sa smotana nezahreje, a miešajte kým sa čokoláda a cukor úplne neroztopí. Takto pripravený krém dajte do fľašky, nechajte pri izbovej teplote vychladnúť a potom skladujte v chladničke.
Samotné Baileys pripravíte nasledovne:
Salko spolu s kávou a čokoládovým krémom zohrejte aby sa lepšie premiešali chute a vznikol jeden krém. Nechajte chvíľu vychladnúť, prilejte smotanu na šľahanie a whisky. Všetko spolu premiešajte, nalejte do fľašiek a dajte odpočinúť do chladničky. A voilá, máte hotovo:)
Ak sa vám nechce ísť do domáceho čokoládového krému, môžete použiť aj slowtellu, nutellu, pikao alebo Lindt čokoládový krém.
Tak čo vyskúšate ho? Ja nie som veľkým fanúšikom vianočného pitia, ale toto je na leňošenie pri vianočných rozprávkach ako stvorené. Jemná kávovo – čokoládová chuť plná smotany. Roman má u nás doma pivo, ja si dám večer pohárik likéru, Vlnka medzi nami, a to mi na vianočnú pohodu viac ako stačí.
A ak ak si náhodou tento likér pripravíte aj vy doma, dajte mi vedieť:) Či už tu pod článok, na facebooku alebo instagrame. Budem sa tešiť!
Monika
Janka
19 decembra, 2018Pridáte prosím aj ten recept ako si spraviť domáce salko? :)
LaPetit
20 decembra, 2018Janka, Ďakujem za komentár, len si nespomínam, že by som niekde sľubovala domáce salko. To sa priznám, že som ešte doma neskúšala:)
Lu
30 decembra, 2018Vaječný alebo čokoládový likér poznám z detstva, keď nám ho mamina pripravovala každé Vianoce. Neskôr už bol pre mňa príliš sladky, takže sme likér roky nerobili. Ale keď som si prečítala tento recept, povedala som si – sladké, nesladké – tento vyskúšame a pŕave ho pripravujem :)
LaPetit
31 decembra, 2018Super, dúfam, že bude chutiť. u nás išiel celé sviatky:)
Lu
31 decembra, 2018Je fantastický, chutí všetkým! Len je prudko návykový. Myslím, že Bailey’s už kupovať nebudeme. :) Ďakujeme za inšpiráciu a všetko dobré do nového roka prajeme.
Nika
17 decembra, 2019Dobry den,
chcela by som sa spytat, ako dlho tento liker vydrzi v chladnicke? Dakujem.
LaPetit
29 decembra, 2019Nika, aspoň 2 týždne z mojej skúsenosti. Ale skôr ho vypijete:)
Kristina
1 decembra, 2020Prosim,to salko je sladene alebo nie?
LaPetit
2 decembra, 2020Je to sladené kondenzované mlieko Kristína.
Dominika
1 decembra, 2020Dobry den,
Dal by sa namiesto whisky pouzit aj tmavy rum alebo konak?
LaPetit
2 decembra, 2020Určite Dominika, bude to mať trochu inú chuť ale stále bude rovnako dobrý!
Tana
2 decembra, 2020Chcem sa spytat ako z tej cokolady urobim ten cokoladovy krem, ci iba zohrejem ? Dakujem
LaPetit
2 decembra, 2020Táňa ide o to aby tá čokoláda bola tekutá aj keď dáte likér do chladničky. Preto nestačí dť len roztopenú čokoládu ale ja som použila ten krém, na ktorý je odkaz v článku. Náhradou môže byť, ak si urobíte čokoládoú ganache, tá nikdy úplne nestuhne (čokoláda + smotana na šľahanie).
Anna
18 decembra, 2020Urcite staci roztopena čokoláda (alebo aj kakao). Ved ked sa to da do napoja, tak to uz nestuhne spät na cokoladu. A je to vzdy lepsie ako hotova omacka plna cudnych ingrediencji a emulgatorov.
Veronika
3 decembra, 2020Mnaaaam, tiež ho určite skúsim, len sa chcem opýtať – je tam veľmi cítiť chuť kávy? Ja ju totiž vôbec nepijem, ani mi nevonia, ani nechuti. Viem, že je to asi divne.. Ale asi je nenahraditeľná tá káva v tom recepte, však?
LaPetit
6 decembra, 2020veľmi jemne:) ale ak vám to prekáže tak tu kávu vynechajte.
Jana
12 decembra, 2020recept vyzerá skvelo, určite ho skúsim, len ma napadá, není toho alkoholu tam príliš? není to moc silné?
LaPetit
12 decembra, 2020Jana, ak chcete dajte alkoholu menej:)
Jana
12 decembra, 2020asi radsej ano, ja alkohol vobec nepijem takze v mnozstvach sa nevyznam, ale radsej nech to ma len slabe grady, lebo by som bola hned opita:)
Nikola
23 decembra, 2020Dobrý deň to klasicke salko stačí iba zohriať? Nemusí sa variť? Ďakujem za odpoveď
LaPetit
1 januára, 2021áno iba zohriať:)
Lenka
14 decembra, 2021Najchutnejší recept . Ďakujem za doplnenie receptu k tomu čokoládovému krému, veru, ten z tesca bol super. Tak to skúsim s domácim. Už teraz sa teším. My robíme rovno dve dávky tohto receptu .
LaPetit
14 decembra, 2021Ďakujem krásne a teším sa, že vám chutí!
Agáta
3 decembra, 2021Keďže odporúčaná Tesco čokoládová omáčka už nie je k dispozícii, pri prvej tohtoročnej várke som nahradila Slowlandiou – Slowtella kávová, a je to supeeeeer :)
Agata
4 decembra, 2021Môžem sa spytat prečo bol odstránený môj komentár? Napísala som niečo nevhodne? Dakujem za vysvetlenie
LaPetit
4 decembra, 2021Agáta, nič nevhodné, kvôli spamu mám nastavené ručné schvaľovanie komentárov. Lebo keď som nemala, tak mi komentáre spamovali rôzne tie spamovacie roboty. Až to zablokovalo blog. A ručne sa k tomu nedostanem hneď. Môžem to len na počítači a dcéra keď vidí že ho otváram, tak by chcela klepkať do klávesnice:) Ťažké v preklade nedostanem sa k nemu často;)
Agata
4 decembra, 2021Prepáčte, najskôr som ho videla a potom zmizol :)
Adriana
21 decembra, 2022Mnam, Dakujem za receptik. Je to moje prve Bailies urobila som hned 2 flasky, jednu s kavou a druhu bez. Oboje su vyborne
Renata
15 decembra, 2023Ahoj ja som ho práve konečne nasla…. Minulý rok som náhodou objavila vas recept a tento rok si nevedela spomenúť kde som ho videla….Dakujem dokonalý recept už mám pripravený krém a idem miešať…krásne svietky
LaPetit
15 decembra, 2023Ďakujem krásne!