Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Francúzsky jablkový koláč


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Suroviny

Množstvo

800g celých jabĺk

šťava z 1 citrónu

150g hladkej múky + 2 PL na krustu

200g kryštálového cukru + 2 PL na krustu

2 ČL prášku do pečiva

3/4 ČL soli

1 vajíčko

2 žĺtky

240g mlieka

125g masla + na vymazanie formy

1 ČL vanilkového extraktu 

1 PL rumu

30g mandľových plátkov

práškový cukor na posypanie


Postup

Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Aby nezhnedli, pokvapjate ich šťavou z citróna a premiešajte.

Tortovú formu vymažte maslom a dajte bokom.

Vo väčšej misky zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.

Do mlieka pridajte vajíčko, rozpustené maslo, dobre premiešajte a po častiach, za stáleho miešania prilejte k sypkým surovinám.

Do cesta pridajte ešte vanilku a rum.

Z cesta odoberte približne 250 ml cesta a pridajte doň obe žĺtky, 2 PL múky a dobre premiešajte.

Do zvyšného cesta pridajte jablká a opatrne premiešajte. 

Do formy vylejte najprv cesto s jablkami a pomocou varešky alebo rúk ich utlačte tak, aby povrch zostal v jednej rovine a jablká sa ponorili.

Na vrch vylejte druhé cesto tak aby pokrylo celý povrch koláča, posypte 2 PL cukru a plátkami mandlí.

Pečte v rúre vyhriatej na 165 stupňov približne 1 hodinu. Odporúčam program horkovzduch, a nie horný a dolný ohrev. Pri tom druhom sa môže stať, že bude koláč v strede nedopečený.

Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť, musí si trochu sadnúť a ztuhnúť. Podávajte ho posypaný práškovým cukrom.

Poznámky

Cesto je veľmi riedke, tak pre istotu spodok formy zabaľte na tesno do alobalu, prípadne použite keramickú formu s vyšším okrajom.

  • Čas prípravy: 20
  • Čas varenia: 60
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Francúzska