Description
Jednoduchý recept na skvelé a šťavňaté hovädzie
Suroviny
1 kg hovädzieho mäsa – ideálne nožina (osso bucco)
250 g mrkvy nastrúhanej nahrubo
250 g petržlenu nastrúhaného nahrubo
2 PL olivového oleja
50 g slaniny
4 vetvičky čerstvého tymianu
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
100 ml červeného vína
500 ml vývaru
2 PL hladkej múky
150 g mrkvy
150 g malých šampiňónov
150 g nakladaných cibuliek
1 PL oleja
1 PL masla
čerstvý tymian
na podávanie napríklad zemiaková kaša.
Postup
Vo väčšom hrnci rozohrejte 1 PL oleja. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a nechajte vypiecť. Na výpeku sprudka opečte mäso z každej strany. Mäso sa zatiahne a zostane krásne šťavnaté. Potom mäso vyberte a udržiavajte v teple.
Do výpeku pridajte strúhanú mrkvu a petržlen a restujte, kým zelenina nezhnedne. Pridajte soľ, korenie, tymian, bobkový list a všetko zalejte vínom. Nechajte ho mierne odpariť, vložte orestované mäso a zalejte vývarom. Hrniec prikryte a nechajte pomaly variť približne 1,5-2 hodiny. Všetko môžete urýchliť použitím tlakového hrnca. Doba varenia sa skráti tak na polovicu.
Keď je mäso uvarené a mäkké, vyberte ho, zbavte sa guličiek korenia a bobkového listu, a zeleninu s vývarom rozmixujte do hladka.
Na zahustenie omáčky si urobte klasickú zásmažku. Do hrnca dajte 1 PL oleja, pridajte múku a za stáleho miešania urobte zásmažku. Postupne pridávajte omáčku a miešajte, kým sa omáčka nespojí a nezhustne. Do omáčky vložte mäso a urdžiavajte teplé.
Mrkvu očistite na nakrájajte na väčšie kúsky, šampiňóny umyte a cibuľky osušte. Všetko spolu sprudka orestujte na troche oleja. Zelenina má zostať chrumkavá. Na záver ju ochuťte trochou masla, čerstvým tymianom a soľou a čiernym korením.
Mäso podávajte napríklad so zemiakovou kašou bohato poliate omáčkou a doplnené chrumkavou zeleninou z panvice.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 120
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná