Polievky. Klamala by som keby som povedala, že za posledné roky sú u nás polievky každý deň. Opak je pravdou, ale veľmi rada spomínam na časy, keď som ešte pracovala v office a chodili sme s kolegami na obed do mesta. A roky som mala obľúbené obedové kombo polievka a šalát. Bola to malá prevádzka, ešte kopec rokov dozadu, kde robili vynikajúce polievky, bágle a ten najlepší cézar šalát. Teda aspoň vtedy. Odvtedy som bola polievková a naučila som sa tam jeden „trik“ na krémovú polievku.
A tým nie je nič jednoduchšie ako pridať jeden dva zemiaky na zahustenie polievky bez potreby robiť múčnu zásmažku. Tak ak máte radi krémové polievky a nechcete zahusťovať smotanou alebo múkou vyskúšajte zemiak. Funguje to parádne.
Táto polievka je hotová vyslovene za pár minút. A aby bola vynikajúca, potrebujete mať dobré vstupné suroviny. Vývar je v tejto polievke základ, naozaj s ním chutí lepšie. Hoci aj keď ho nebudete mať veľa, lepšie keď pridáte aspoň trochu vývaru a doplníte ho vodou, ako variť polievku čisto z vody.
Druhá vec je základ. Pekne osmahnúť cibuľu, cesnak aj bylinky na troche olivového oleja. Ja som použila olivový olej Classic od Borges. Je jemný a neovplyvní výslednú chuť jedla.
A nakoniec, aby bola polievka naozaj krémová, vytiahnem z police stolový mixér a polievku rozmixujem dohladka. Verte mi, tyčový mixér ju tak nikdy nerozmixuje a táto extra námaha sa vám vráti v podobe najjemnejšieho krému.
A aby mala hrášková polievka krásnu farbu, používam mrazený hrášok. Aj keď je sezónna čerstvého hrášku, je mi ho ľúto dať do polievky, a ten mrazený je úplne ideálny takto na varenie. Varím ho len posledných pár minút a zbytočne ho nenechám v tej polievke umrieť. Stačí, že sa zahraje a zostane krásne zelený!
PrintHráškový krém
- Čas prípravy: 20 minút
- Počet porcií: 4–6 1x
Description
Úžasne rýchla, chutná a jednoduchá polievka
Suroviny
1 PL olivového oleja Borges Classic
1 menšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
pár vetvičiek čerstvého tymianu
1–2 stredne veľké zemiaky
1 l zeleninového/kuracieho vývaru
400 g mrazeného hrášku
soľ
čierne korenie
pár lístkov čerstvej mäty
na podávanie: opečené chlebové krutóny s parmezánom, pestom alebo ak chcete lyžica smotany, creme fraiche a pod.
Postup
V hnci rozohrejte olej, pridajte na drobno pokrájanú cibuľu, cesnak a tymian. Nechajte cibuľu mierne zosklovatieť a zalejte ju vývarom. Pridajte na drobno nakrájané zemiaky, soľ, čierne korenie podľa chuti a varte, kým nebudú zemiaky úplne mäkké (ak ich nakrájate naozaj na malé kocky budú hotové do 10 minút) .
Keď sú zemiaky uvarené, pridajte mrazený hrášok a varte, kým nie je hrášok “rozmrazený”. Prelejte polievku do mixéra, pridajte čerstvú mätu a rozmixujte dohladka. Vráťte do hrca, ochutnajte a prípadne ešte osoľte alebo okoreňte podľa chuti a môžete podávať.
- Čas prípravy: 5
- Čas varenia: 15
- Kategória: Polievky
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte