Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jednoduchá jablková žemľovka


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hour
  • Počet porcií: 8 1x

Suroviny

Množstvo

Na formu s priemerom cca 25 cm budete potrebovať:

50g masla

2 PL hladkej múky

1 ČL mletej škorice a 1 ks mletého klinčeka

150g trstinového cukru

5 ks jabĺk (ideálne zelený kyslejších)

125 ml vody

šťavu z 1/2 citróna

50g hrozienok (namočených v jablkovej šťave)

500g maslovej briošky alebo vianočky

300 ml plnotučného mlieka

200 ml smotany na šľahanie

50g trstinového cukru

štipka mletej škorice, vanilky a soli

4 žĺtky

4 bielky 

2 PL kryštálového cukru + štipku soli


Postup

Najprv si urobte jablkovú plnku. Maslo rozpustite, pridajte múku a premiešajte. Potom pridajte aj korenie a cukor, a nechajte cukor rozpustiť. Potom pridajte nadrobno nakrájané jablká, dobre premiešajte a zalejte vodou. Duste približne 10 minút na slabom plameni pod pokrievkou. Občas jablká skontrolujte, a podľa potreby podlejte trochou vody. Chcete aby vo výsledku jablká „plávali“ v omáčke.

Medzitým si nakrájajte briošku, a v mise zmiešajte mlieko, smotanu, cukor, škoricu, vanilku, soľ a žĺtky.

Do uvarenej jablkovej plnky pridajte citrónovú šťavu a scedené hrozienka.

Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie. Na spodok dajte vrstvu briošky, potom vrstvu jablkovej plnky, opäť briošku, jablkovú plnku a poslednú vrstvu briošky. Zalejte pripravenou mliečnou zmesou, uhľaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov (teplovzduch). 

V mise si vyšľahajte bielky so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu. Po približne 35 minútach žemľovku vyberte, naneste sneh a dajte ešte na 10 minút dopiecť do zlata.

Poznámky

Recept je naformu s priemerom 25 cm. 

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 45
  • Kategória: Sladké jedlá
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná