Suroviny
Na formu s priemerom cca 25 cm budete potrebovať:
50g masla
2 PL hladkej múky
1 ČL mletej škorice a 1 ks mletého klinčeka
150g trstinového cukru
5 ks jabĺk (ideálne zelený kyslejších)
125 ml vody
šťavu z 1/2 citróna
50g hrozienok (namočených v jablkovej šťave)
500g maslovej briošky alebo vianočky
300 ml plnotučného mlieka
200 ml smotany na šľahanie
50g trstinového cukru
štipka mletej škorice, vanilky a soli
4 žĺtky
4 bielky
2 PL kryštálového cukru + štipku soli
Postup
Najprv si urobte jablkovú plnku. Maslo rozpustite, pridajte múku a premiešajte. Potom pridajte aj korenie a cukor, a nechajte cukor rozpustiť. Potom pridajte nadrobno nakrájané jablká, dobre premiešajte a zalejte vodou. Duste približne 10 minút na slabom plameni pod pokrievkou. Občas jablká skontrolujte, a podľa potreby podlejte trochou vody. Chcete aby vo výsledku jablká „plávali“ v omáčke.
Medzitým si nakrájajte briošku, a v mise zmiešajte mlieko, smotanu, cukor, škoricu, vanilku, soľ a žĺtky.
Do uvarenej jablkovej plnky pridajte citrónovú šťavu a scedené hrozienka.
Tortovú formu si vyložte papierom na pečenie. Na spodok dajte vrstvu briošky, potom vrstvu jablkovej plnky, opäť briošku, jablkovú plnku a poslednú vrstvu briošky. Zalejte pripravenou mliečnou zmesou, uhľaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov (teplovzduch).
V mise si vyšľahajte bielky so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu. Po približne 35 minútach žemľovku vyberte, naneste sneh a dajte ešte na 10 minút dopiecť do zlata.
Poznámky
Recept je naformu s priemerom 25 cm.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 45
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná