Recept na dobrý banánový chlebík by vám určite nemal chýbať. Viete prečo? Lebo je vynikajúci, jednoduchý a ideálny na spotrebovanie prezretých banánov. A tie sú u nás doma dosť často. Buď kúpim banánov málo, lebo idú na dračku, alebo naopak týždeň o ne nikto nezavadí, a teraz čo s nimi.
A na to je najjednoduchšia odpoveď. No predsa banánový chlebík. Tento recept kombinuje prezreté banány, maslo, trstinový cukor a vhodný pomer múky tak, že sa vám chlebík vždy podarí. Nejeden krát sa mi totiž stalo, že chlbík bol vnútri akoby nedopečený a vlhký. Problém bol zlý pomer surovín a tak som vám v mojom recepte banány aj presne zvážila. Lebo však nie je banán ako banán, že?
Recept je vyskúšaný so surovinami, ktoré sú uvedené nižšie. Ak chcete zamieňať druhy múky alebo cukor, nemusí sa vám podariť. Tak na to myslite, a ak hľadáte recept bez cukru, s náhradnými sladidlami alebo chcete použiť bezlepkovú múku, skúste si nájsť radšej overený recept. Ak nemôžete klasické živočíšne maslo, odporúčam vegánske maslo od Naturli, s tým mám dobré skúsenosti a špaldová hladká múka by bez problémov mala fungovať tiež.
Formu na bánánový chlieb nevymazávam a nesypem múkou, omnoho praktickejšie je vystlať formu papierom na pečenie, tak aby papier trčal von z formy. Upečený chlebík sa tak z formy ľahko vyberie.
Tak dúfam, že vám tento chlebík bude chutiť rovnako ako mne.
PrintJednoduchý banánový chlebík
- Čas prípravy: 1 hodina 25 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jednoduchý, rýchly a vynikajúci koláč z prezretých banánov.
Suroviny
130 g masla izbovej teploty
100 g trstinového cukru
100 g kryštálového cukru
2 vajcia
350 g prezretých banánov (váha bez šupky a sú to cca 3–4 banány)
210 g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL soli
1/4 ČL mletej škorice
Postup
Maslo vymiešajte s oboma cukrami, kým sa nespoja. Po jednom pridajte aj celé vajcia a dobre premiešajte.
Banány vidličkou dobre popučte tak, aby ste nemali žiadne väčšie kúsky. Pridajte ich k maslovej zmesi a dobre premiešajte aby sa cesto spojilo.
Nakoniec pridajte múku, sódu, soľ aj škoricu. Ešte raz dobre premiešajte a dajte do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňov (horkovzduch) približne 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minút. Či je chlebík upečený vyskúšajte pomocou špajle. Nechajte ho úplne vychladnúť a môžete ho nakrájať.
Poznámky
Suroviny sú uvedená na formu na chlebík s rozmermi cca 22 cm x 7cmx 11 cm.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 70
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká
Radoslava
16 augusta, 2023Tento chlebík podľa vášho receptu idem piecť už 3x. Je úžasný, jednoduchý a veľmi chutný. Mňam, mňam.
Ďakujem