V mrazničke som mala pol kila jelenieho stehna. Čo s ním? Dlho som nemusela rozmýšľať…urobím guláš!
Recept je úplne jednoduchý a výsledok viac než vynikajúci :) Na 3-4 porcie potrebujeme:
Guláš:
500 g jelenieho stehna
2 veľké cibule
bobkový list
4-5 borievok
2-3 PL paradajkového pretlaku
0,5 l hovädzieho vývaru
0,5 l suchého červeného vína
1 PL oleja
soľ
1 ČL údenej papriky
Karlovarská knedľa:
5-6 ks bieleho pečiva (napr. kaiserky alebo rohlík – každy má cca 60g)
20 g masla
25 g prerastenej slaniny
30 g šalotky
30 g petržlenu
40 g hrubej múky
2 vajíčka
125 ml plnotučného mlieka
čierne korenie, soľ
a brusnicový džem alebo kompót na servírovanie
Postup:
- Začneme s mäsom. To poriadne umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy. Poprášime trochou múky a rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Mäso sa zatiahne a bude šťavňatejšie. Po troch – štyroch minútach mäso z hrnca vyberieme a odložíme bokom. Udržiavame ho v teple.
- Do toho istého hrnca dáme na kocky nakrájanú cibuľu, bobkový list, borievky a celú zmes osolíme. Cibuľu restujeme cca 7 – 10 minút, pridáme asi lyžičku údenej papriky, paradajkový pretlak a pridáme mäso. Zalejeme teplým vývarom a červeným vínom. Varíme na mierno ohni až pokým mäso nie je úplne mäkké a rozpadá sa. Mne to trvalo približne 2 hodiny.
- Aby omáčka bola krásne jemná, vyberte mäso bokom a šťavu rozmixujte a prepasírujte. Mne sa zdala omáčka príliš riedka, preto som ju ešte asi pol hodiny vyvárala. Voda sa pomaly odparí a omáčka sa zahustí.
- Popri tom ako redukujeme omáčku sa pustíme do knedle. Pečivo nakrájame na kocky a na suchej panvici chvíľu opekáme. Pečivo nesmie príliš zhnednúť. Keď je tak akurát dáme ho do veľkej misy a vrhneme sa na cibuľu. Šalotku a slaninu nakrájame najemno a asi 5 minút podusíme na masle, pridáme aj najemno nakrájaný petržlen a restujeme ďalšie asi 1-2 minúty. Petržlen by nemal stratiť farbu, iba by mal rozvinúť svoju arómu.
- Vajcia rozmiešame s mliekom, čiernym korením a štipkou soli.
- Zmes pridáme k pečivu spolu s múkou (trochu si necháme na tvarovanie knedle), dobre premiešame a na pracovnej ploche vytvarujeme knedle. Môžeme urobiť dve menšie alebo jednu veľkú. Záležito od veľkosti hrnca, tak aby sa nám tam vošli. Tie obalíme v múke a mokrými rukami uhladíme ich povrch. Ak nechceme aby sa knedle po okrajoch rozvarili dajte si záležať na ich uhladení.
- Vložíme ich do vriacej vody a varíme cca 12 -15 minút. Knedle plávajú na povrchu a je potrebné ich raz otočiť. Uvarené knedle vyberieme a necháme vychladnúť. Krájame ako tortu, čiže nôž po každom reze umyjeme vodou.
Servírujeme s lyžicou brusnicového džemu alebo kompótu.
Dobrú chuť!
Michaela Samant
23 januára, 2012Perfektne jedlo.
happy.lenulka
16 februára, 2012uzenou papriku prodávají i u Sindibáda… např. v brně má dvě pobočky ;-)
happy.lenulka
20 februára, 2012na mě byl moc silný… moc vína a i když jsem jej dělala přesně podle tvého receptu, tak jsem jej měla tmavý. ale možná je to tím, že jsem jej vařila i s kostmi, takže vývar byl hodně silný. Chuťově moc dobrý
Monika
20 februára, 2012Môže byť,síce vývar varím aj ja z kostí ale chuť omáčky záleží hlavne od jeho sily. Ja sama som bola prekvapená, že mi omáčka vyšla na prvý krát teda bola tak akurát podľa mojej chuti :)
mirka
17 apríla, 2016Robila som tento recept po svojom aj postup inak ja davam korenie divinu a nepouzivam pretlak a ani muku…vyborneee