Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krémová cesnaková polievka


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 40 minút
  • Počet porcií: 4-6 1x

Description

Jednoduchá polievka, kotrá vždy zahraje.


Suroviny

Množstvo

1 stredne veľká cibuľa

2 hlávky cesnaku (1015 strúčikov)

1 PL olivového oleja

1 PL masla

dve vetvičky čerstvého tymianu

45 väčších zemiakov

1,5 l vývaru

soľ

150 ml smotany na šľahanie


Postup

Cibuľu nakrájajte nahrubo. Cesnak ošúpte a pretlačte resp. prelisujte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.

V hrnci rozohrejte olej, pridajte maslo a keď sa rozpustí vložte cibuľu a tymian. Za občasného miešania restujte kým nezosklovatie. Pridajte cesnak, nechajte ho rozvoňať a prilejte vývar. Pridajte zemiaky, polievku osoľte a varte približne 15-20 minút kým zemiaky nezmäknú.

Potom polievku rozmixujte do hladka a pridajte smotanu. Ešte chvíľu povarte a môžete podávať.

Podávajte s chlebovými krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Poznámky

Ak máte radi ostrejšiu chuť, pred dokončením do polievky prelisujte čerstvý cesnak podľa chuti. A ak máte doma veľký stolový mixér odporúčam polievku rozmixovať v ňom, bude vďaka tomu extra krémová. Na rozdiel ak použiteje napr. tyčový mixér.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 25
  • Kategória: polievky
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Tradičná