Description
Jednoduchá polievka, kotrá vždy zahraje.
Suroviny
1 stredne veľká cibuľa
2 hlávky cesnaku (10–15 strúčikov)
1 PL olivového oleja
1 PL masla
dve vetvičky čerstvého tymianu
4–5 väčších zemiakov
1,5 l vývaru
soľ
150 ml smotany na šľahanie
Postup
Cibuľu nakrájajte nahrubo. Cesnak ošúpte a pretlačte resp. prelisujte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
V hrnci rozohrejte olej, pridajte maslo a keď sa rozpustí vložte cibuľu a tymian. Za občasného miešania restujte kým nezosklovatie. Pridajte cesnak, nechajte ho rozvoňať a prilejte vývar. Pridajte zemiaky, polievku osoľte a varte približne 15-20 minút kým zemiaky nezmäknú.
Potom polievku rozmixujte do hladka a pridajte smotanu. Ešte chvíľu povarte a môžete podávať.
Podávajte s chlebovými krutónmi a petržlenovou vňaťou.
Poznámky
Ak máte radi ostrejšiu chuť, pred dokončením do polievky prelisujte čerstvý cesnak podľa chuti. A ak máte doma veľký stolový mixér odporúčam polievku rozmixovať v ňom, bude vďaka tomu extra krémová. Na rozdiel ak použiteje napr. tyčový mixér.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 25
- Kategória: polievky
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná