pripravená bez zmrzlinovača
Milujem kávu a neviem si bez nej predstaviť ráno a častokrát ani poobedie. S úsmevom na tvári spomínam ako som sa ju na vysokej škola odnaučila piť najprv bez cukru a nakoniec aj bez mlieka. A kávu mám prekvapivo rada aj v dezertoch, hoci nie je úplne bežná. Väčšinou sa pridáva do čokoládových receptov na zvýraznenie chuti ale nehrá tam hlavnú úlohu a ja som to chcela napraviť. A keďže je ešte stále leto, vyskúšala som najprv zmrzlinu.
Zvolila som recept, kde nie je potrebné mať doma zmrzlinovač a napriek tomu vyčarujete krémovú a lahodnú zmrzlinu. Stačí vám k tomu šľahačková smotana, sladené kondenzované mlieko, rozpustná káva a ak ste fanúšikom kávových vecí, môžete pridať kávový extrakt alebo kávový likér.
Viem, že pravá zmrzlina sa vyrába zo žĺtok, mlieka, či smotany ale úprimne, postup je tam zdĺhavejší. Najprv sa musí pripraviť základ, ten sa musí vychladiť a potom sa zmrzlina šľahá a mrazí zároveň. Ja som si to chcela uľahčiť a poviem vám, na konci dňa potom nikto nebude pátrať. Ibaže by si chcel vypýtať recept.
Základom každého dobrého receptu sú suroviny, tak sa poďme na ne pozrieť.
SMOTANA NA ŠĽAHANIE – použite čo najtučnejšiu smotanu s minimálne 33% podielom tuku, ale pokojne aj tú 36% či 40 % . Pred prípravou zmrzliny ju nechajte poriadne vychladnúť v chladničke, budete ju totiž šľahať, a ako isto viete teplá smotana sa nevyšľahá.
KONDENZOVANÉ MLIEKO – použite sladenú verziu. Táto čarovná surovina zabezpečí, že zmrzlina bude krémová a bez kryštálikov aj bez zmrzlinovača.
ROZPUSTNÁ KÁVA – používa sa preto, že príliš nemení konzistenciu zmrzliny. Uvarené espresso by zmrzlinový základ príliš nariedil a voda by v mrazničke vytvorila kryštáliky. Ak ste však fajnový na kávu určite si zadovážte nasledujúcu ingredienciu.
KÁVOVÝ EXTRAKT – vyrobená z dobrej kávy a s výraznou chuťou. Ja som použila konkrétne túto od značky LittlePod. Vedela som, že zmrzka nebude mojim posledným kávovým receptom a tak som investovala. Ak vám extrakt nevyhovuje, môžete vyskúšať aj kvalitný kávový likér.
A na záver vám ešte prezradím, že ak na hotovú zmrzku nastrúhate obľúbenú čokoládu, bude to raj na zemi. Predstavte si dokonale krémovú a jemnú zmrzlinu a k tomu chrumkavú a tenké plátky nastrúhanú čokoládu.
PrintKrémová kávová zmrzlina
- Čas prípravy: 10 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduchá ale vynikajúca zmrzlina, ktorú pripravíte bez zmrzlinovača.
Suroviny
300 ml smotany na šľahanie
180 g sladeného kondenzovaného mlieka
2 ČL rozpustnej instantnej kávy
1 ČL kávového extraktu alebo kávového likéru
Postup
Vo väčšej miske zmiešajte smotanu, kondenzované mlieko, kávu aj extrakt.
Pomocou ručného šľahača zmes šľahajte kým sa suroviny nespoja, káva nerozpustí a nenaberie objem.
Šľahajte kým metličky nezanechajú stopy jemne našľahanej šľahačky. Zmes zbytočne neprešľahajte. Chcete len aby nabrala obejm.
Takto pripravenú zmrzlinu vylejte do mrazuvzdornej formy, dajte do mrazničky aspoň na 6 hodín alebo cez noc.
Pred podávaním nechajte na 5 minút postáť pri izbovej teplote a môžete podávať.
Poznámky
Z uvedeného množstva surovín vám vyjde cca 700 ml zmrzliny.
- Čas prípravy: 10
- Kategória: Zmrzlina
- Spôsob prípravy : bez varenia
Čo si myslíte