Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kysnuté koláče s hruškovou plnkou a mrveničkou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 35 minút
  • Počet porcií: 6 1x

Description

Skvelé a jednoduché kysnuté koláče s hruškovou plnkou, ktorá stojí za extra námahu.


Suroviny

Množstvo

Cesto:

125 ml plnotučného mlieka

21g čerstvého droždia

250g hladkej múky

60g kryštálového cukru

2 žĺtka ( jedno do cesta, druhé na potretie)

60g roztopeného masla

štipka soli

Hrušková náplň:

200g sušených hrušiek

4 klinčeky

1 celý badián 

1/4 čl mletej škorice

1 PL rumu

šťava z 1 citrónu

100ml vody + 500ml vody 

Mrvenička:

50g studeného masla

50g práškového cukru

50g hladkej múky 

a na dokončenie 50g roztopeného masla a 1 PL rumu 


Postup

Hrušková plnka:

Korenie si v mažiari nadrťte a preosejte cez sitko. Hrušky dajte do hrnca, pridajte vodu, korenie, rum a premiešajte. Na minimálnom plameni a pod pokrievkou duste, kým nebudú hrušky mäkké. Potom ich rozmixujte mixérom. Ak to pôjde ťažšie, pridajte vodu, bude to záležať od toho ako veľmi boli hrušky vysušené. Ja som pridala nakoniec celkom 500 ml vody, aby sa dali rozmixovať do hladka. Potom dajte hrušky naspäť do hrnca a varte na najmenšom plameni. Občas premiešajte a varte ďalej kým lekvár nezhustne. Nakoniec ich duchuťte citrónovou šťavou.

Na tento recept budete potrebovať len polovicu plnky, druhú si dajte do chladničky a použite do pár dní. Alebo ju dajte do horúceho vysterilizovaného pohára ako klasický džem a môžete ho uchovať dlhšie.

Mrvenička

Ručne zmiešajte všetky suroviny na sypkú a hrudkovitú zmes. Pripravenú mrveničku dajte do chladničky a vytiahnite až tesne pred pečením.

Cesto:

Z vlažného mlieka, droždia a trochy cukru urobte kvások, a nechajte ho vzísť. Po cca 10 minútach by mal krásne nakysnutý.

Do misy dajte všetky suroviny, pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Ideálne použiť kychynského robota a nádstavec hák. Cesto potom nechajte aspoň 1 hodinu kysnúť, resp. kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdeľte na rovnako veľké kúsky, vytvarujte hladké guličky a pomocou dlane stlačte na placku. Valčekom potom vyváľkajte na tenko pričom nechajte mierne hrubší okraj. Koláče dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte útierkou, a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Koláče potom potrite žĺtkom, dajte 2 lyžice hruškovej plnky skoro až k okrajom, posypte studenou mrveničkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov.

Pečte na programe teplovzduch približne 20 minút. Horúce upečené koláče ešte potrite roztopeným maslom s rumom a keď vychladnú, posypte ich trochou práškového cukru.

 

Poznámky

Z tohto množstva vám vyjde 6 koláčov. Ak chcete viac, zdvojnásobte množstvo surovín na cesto a mrveničku.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 80