Vianoce sú za dverami a vianočné pečenie je jednou z mojich najobľúbenejších činností. Prídem z práce, pozriem si nejaký recept a keď je všetko v chladničke idem na to. Úprimne, nemáme doma tradíciu a milión receptov ešte od prababky ale o to viac ma baví zakladať si vlastné recepty a vlastné tradície.
Linecké koláčiky sú taká klasika, nič zložité, ale ak milujete suché pečivo, a k tomu máte doma po ruke nejaký skvelý džem, sú to tie najlepšie koláčiky.
Ná krásne krehké linecké koláčiky som použila:
250 g hladkej múky
125 g masla izbovej teploty
60 g práškového cukru
2 PL pravého vanilkového cukru
1 vajce
kôru z 1/2 bio citróna
džem – ideálne ríbezľový alebo malinový
Ak nemôžete maslo, recept v pohode funguje aj s rastlinnou alternatívou, a ak si nerovíte domáci vanilkový cukor, použite semiačka z 1/2 vanilkového struku.
Toto množstvo mi vystačilo na dva veľké plechy a cca 15 koláčikov. Ak chcete aby Vám koláčiky vydržali aj do Vianoc, zdvojnásobte množstvo surovín. Na druhú stranu, ja osobne používam trochu väčšie vykrajovačky a koláčiky sú trochu väčšie ako ste možno zvyknutí. A toto množstvo pohodlne zasýti celú našu malú rodinu.
Postup:
- Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, potom pridajte vajce a všetko dobre premiešajte.
- Nakoniec pridajte preosiatu múku, vanilkový cukor a citrónovú kôru, a ručne vypracujte hladké cesto. Ak použijete vanilkový cukor z pravej vanilky koláčiky budú mať tie nádherné malé čierne bodky:) a kôra z bio citrónu má tiež neporovnateľnú chuť. Oplatí sa zainvestovať:)
- Nechajte cesto odpočinúť v chladničke aspoň hodinu. Moje oddychovalo celú noc až do večera.
- Cesto rozdeľte na tri časti a vyváľkajte na hrúbku cca 3-4 mm. Osobne mám radšej hrubšie cesto, nevysuší sa tak pri pečení a je krásne krehké. Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary tak, že vždy počítame so spodnou aj vrchnou časťou.
- Pečte vo vyhriatej rúre cca 10 minút a dávajte si pozor aby cesto nezhnedlo, musí zostať krásne svetlé. Doba pečenia závisí od toho, ako tekné je cesto, či ste ho pred pečením nechali odpočinúť v chladničke alebo išlo rovno do rúry. A tiež použitý program pečenia. Ja zvyknem piecť na teplovzduch na teplotu 160 stupňov. Ak dám linecké koláčiky do chaldničky, a až potom pečiem môže to trvať o čosi dlhšie. Ak používate horný dolný ohrev, zvýšte teplotu na 180 stupňov. Tak či tak, prvú várku si sledujte podľa toho upečete zyšok cetsa.
- Po vychladnutí natrite, najlepšie ríbezľovým džemom. Ja som našla v špajzi skvelý džem z čiernych ríbezlí. Je krásne kyslý a má nádhernú tmavú farbu.
- Na záver posypte práškovým cukrom a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
TIP:
Linecké si môžete upiecť aj 2 týždne pred Vianocami. Stačí upiecť koláčiky, skladovať ich vo vhodnej nádobe a pred Vianocami naplniť.
Krásne vianočné pečenie!
dulce de leche
6 decembra, 2012kraasne sa ti vydarili :) na jednicku !!!alebo radsej na srdiecko :)
LaPetit
7 decembra, 2012ďakujem! no čo ti poviem…už sú aj zdedené;) musím znova upiec ďalšie;)
Zuzana
5 decembra, 2016Dobrý deň, ja by som sa chcela opytat, pri akej teplote peciete? Ďakujem
LaPetit
7 decembra, 2016Zuzana zvyčajne oečiem okolo 175 -180 stupňov:)