Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Losos s jazmínovou ryžou a avokádovou salsou


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 2 1x

Description

Rýchla, chutná a jednoduchá večera


Suroviny

Množstvo

2 plátky lososa

Marináda na lososa:

1 PL medu

2 PL olivového oleja

1/4 ČL mletého čili (záleží aké máte a ako veľmi pikatné jedlo chcete)

1/2 ČL soli

Jasmínová ryža:

250g jazmínovej ryže SOS

1 PL repkového oleja

1 strúčik cesnaku

1 jarná cibuľka

1 ČL soli

Avokádová salsa:

1 zrelé avokádo

1 PL bieleho jogurtu

soľ a čierne korenie

Na podávanie 1/2 citrónu, jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno


Postup

Ryžu umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Medzitým si dajte zovrieť  cca 1,3 násobok vody (cca 325g). V hrnci potom rozpáľte olej, pridajte ryžu, soľ a dobre premiešajte, aby sa ryža obalila v oleji. Zalejte ju vriacou vodou, nechajte zovrieť a prikryte pokrievkou. Stlmte plameň na minimum a ryžu duste 12 minút.  Potom ryžu vypnite a nechajte pod pokrievkou ďalších 10 minút.

Medzitým si pripravte lososa. Zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Lososa utrite papierovou utierkou do sucha a potrite marinádou. V panvici rozpáľte olej a na miernom plameni  lososa opekajte najprv zo strany kože. Po cca 10 minútach, keď bude koža upečená do chrumkava rybu opatrne otočte a opečte aj z druhej strany. Ryba bude perfektne opečená, keď sa na boku stratí výrazný oranžový pásik. 

Nakoniec nakrájajte avokádo na menšie kocky a zmiešajte ho s jogurtom, korením a soľou.

Keď je ryža odležaná, pridajte do nej ešte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.

Na tanier dajte ryžu, rybu, salsu a všetko ešte polejte citrónovou šťavou, posypte jarnou cibuľkou a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 15
  • Kategória: Hlavné jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie