Orgován je jeden z mojich najobľúbenejších kvietkov. Kvety mám všeobecne rada, a keď už má konečne svoju záhradu s kopou miesta, je zo mňa záhradník ako hrom:) Inak o našom „sťahovaní“ sa na vidiek ešte niečo viac napíšem, ale ako dieťa z paneláku, už mesiac, za každým, čo sme tu, vstanem, a bežím sa pozrieť, čo nové sa objavilo v záhrade. A náš orgovám sledujem už 3 týždne. Neviem čím to je, ale až teraz konečne naplno rozkvitol, hoci v Bratislave už môže by po ňom. A hoci mi ho bolo ľúto odstrihnúť, trochu orgovánovej vôňe som chcela preniesť aj do domu a nakoniec aj do jedla.
Orgován však rýchlo vädne a aj keď ho pravidlene zastrihávam, musela som vymyslieť, ako si aspoň trochu predĺžim jeho životnosť. A aróma orgovánu je ideálna na orgovánový cukor. Stači mať čistý orgovám, najlepšie ďaleko od cesty (hoci na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou občas otáčam hlavu za nádhernými veľkým orgovámni), trochu cukru a trpezlivosti.
Priznám sa, najprv som urobila len samotný orgovánový cukor a začala som premýšľať, na čo mi asi bude, a či by som rovno nevymyslela aj nejaký chutný recept, kde ho môžete hneď použiť. A vôbec netrvalo dlho, aby som na ten recept prišla. Chcela som niečo malé, sladké, čo sa obaľuje v cukre a kde práve vynikne jemná orgovánová chuť. A to, že mám doma jednu úžasnú formu na madeleines, už len znamemalo, že ich konečne musím vyskúšať.
Madlenky sú pôvodom francúzske malé koláčiky z piškótového cesta, ktoré sa pečú vo formách, ktoré pripomínajú mušle. Sú bežne dostupné aj u nás, a nakoniec, ak si kvôli nim nechcete kupovať formu, použite akúkoľvek inú, napr. formičky na medvedie labky. A kedže originál je francúzsky, je jasné, že bude obsahovať maslo a bielu múku.
U más maslo nemôžeme tak som ho vymenila zo kokosový olej, a keď už tak už, hladkú múku som som zamenila za celozrnnú. A výsledok? Nebíčkovo jemné madlenky s krásnou orieškovou chuťou. No mňam. Úprimne, trochu sa po nich zaprášilo a aj s prípravou vám nezaberú viac ako 20 minút námahy.
No a aby bolo dielo dokonané:) obalila som ich v orgovánovom cukre. Osobne som sa preniesla na francúszky vidiek a asi som už dlhšie nemala cukor:) úplná kóma a keď aj môj muž nahlas pochválil (nejeme sladké, ehm, trošku), bola som rada, že nie len ja som bola unesená.
Ale späť k receptu. Orgovánový cukor je veľmi jednoduchý a máte v podstate na výber 2 možnosti spracovania. Buď orgovám rozmixujete s cukrom alebo ho len premiešate. Ja som vyskúšala obidva a lepší je podľa mňa ten prekladaný, hoci ten rozmixovaný je krásne svetlo fialový.
Recept je v podstate rovnaký. Zmiešajte kvety orgovánu (bez zelenej stopky) v pomere 1:1 s bielym kryštálovým cukrom. Pri mixovaní sa uvoľní voda/ vlhkosť a tak je fajn, ak takto pripravený cukor necháte vysušiť na plechu v kuchyni.
Ak nebudete cukor mixovať stačí ak ho dva krát za deň mierne pretrasiete, udržiavate vo vzduchotesnej nádobe a po pár dňoch ho presypete cez väčšie sitko, aby ste sa zbavili uschnutých kvetov orgovánu. Takto pripravený cukor bude mať príjemnú, ľahkú orgovánovú príchuť.
A aby som sa teda dostala aj k hlavnému receptu:) Na madlenky z celoznnej špaldovej múky s kokosovým olejom budete potrebovať:
55 g kokosového oleja (+ na vymazanie formy)
75 g práškového cukru
2 vajcia
semiačka z 1/2 vanilkového struku (prípadne 1 ČL vanilkového extraktu)
55 g celozrnnej špaldovej múky (+ na vymazanie formy)
štipku soli
a na posypanie orgovánový cukor + trochu práškového cukru
Rúru rozohrejte na 175 stupňov a rozpustite kokosový olej.
V miske zľahka vyšľahajte vajcia, pridajte vanilkové semiačka, soľ a postupne prišľahávajte cukor. Tu už mixujte reps. šľahajte poriadne aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu.
Pridajte múku, vychladnutý olej a spracujte na hladké cesto. Cesto potom len vylejte do formičiek a dajte piecť. Po 10 minútach skontrolujte, a keď tak pečete ďalšie 2 – 3 minúty, kým okraje nezozlatnú.
Upečené madlenky nechajte cca 2 minúty vychladnúť a potom opatrne pomocou vydličky vyberte z formičiek.
A pred podávaním ich posypte orogovánovým cukrom s trochou práškového cukru.
Voilá, a máte na stole francúzsku klasiku s trochu moderným twistom:) Kombinácia ľahkej orieškovj chute s jemnou príchuťou kokosu a k tomu orgovánový cukor, je naozaj výborná:)
Dajte vedieť, či vám chutilo:)
Monika
Čo si myslíte