Vianočná klasika. U nás nie sú síce každé Vianoce, ale tento rok som sa ich rozhodla urobiť. Mám totiž skvelý recept od mojej kamarátky Ľubky. Piekla ich jej babička a tak je rokmi overený. Medovníčky sú po upečení krásne mäkké a veľmi chutné.
Pri medovníčkoch je dôležité aby sa cesto dobre odležalo, ideálne aj cez noc. Tiež to aby ste ho zbytočne nevyváľkal príliš na tenko, dlho nepiekli a dobre skladovali. Inak je veľmi jednoduché na prípravu a myslím, že ak ste medovníčky ešte nikdy nepiekli, tieto si zamilujete.
Medovníčky som nazdobila bielkovou polevou, ale ak sa necíte na zdobenie, pokojne ich nechajte len tak, prípadne dozdobte orieškom.
Medovníky po upečení či nazdobení skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Totiž aby zostali mäkké potrebujú vlhkosť. A tá je v zime vo vykúrenom priestore menšia ako by sme chceli. Môžete k min pribaliť kúsok jablka alebo krajec chleba. Vďaka nim zostanú krásne vláčne.
Tento recept počíta až s 1 kg múky, takže medovníčkov je naozaj dosť pre celú rodinu. Ak chcete recept si rozdeľte na polovicu.
PrintMedovníky
- Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 50 1x
Description
Vynikajúce a chutné medovníčky.
Suroviny
1 kg hladkej múky
2 ČL sódy bikarbóny
300 g práškového cukru
10 PL roztopeného medu
10 PL roztopeného masla
3 celé vajcia
8 PL plnotučného mlieka
1 PL kakaa
1/4 ČL škorice
10 mletých hrebíčkov
kôra z 1 chemickey neošetreného citróna
1 balenie vanilkového cukru
bielko na potretie
Postup
Múku zmiešajte so sódou bikarbónou, pridajte práškový cukor, med, maslo, vajcia aj mlieko. Nakoniec aj kakao všetko korenie. Zmes na pracovnej doske ručne vymieste na hladké a pružné cesto. Ak by bolo príliš hutné, môžete pridať ešte trochu mlieka. Výsledné cesto je hladké a nelepí sa. Takto pripravené ceste zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte do druhého dňa v chladničke.
Na druhý deň cesto rozdeľte na niekoľko častí a rozváľkajte ho na hrúbku približne 4 mm. Vykrojte obľúbené tvary a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na približne 7 minút (záleží od veľkosti medovníčkov). Hneď po upečení a vybratí z rúry medovníčky potrite rozšľahaným bielkom. Získajú tak krásny lesk.
Poznámky
Ak sa rozhodnete zdobiť medovníčky cukrovou polevou, zmiešajte jedno bielko s cca 250g preosiateho práškového cukru a trochou citrónovej šťavy. Šľahačom vyšľahajte hustú penu (trvá to cca 3-5 minút). polevu dajte do sáčku a zastrihnite len koniec špičky. A môžete ozdobovať. Ak si na polevu netrúfate, pokojne medovníčky ozdobte kúskami orieškov ako vlašské či mandle. Ale pokojne ich nechajte len tak. Medovníčky sú hneď mäkké ale aby také zostali, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte