Description
Vynikajúce a chutné medovníčky.
Suroviny
1 kg hladkej múky
2 ČL sódy bikarbóny
300 g práškového cukru
10 PL roztopeného medu
10 PL roztopeného masla
3 celé vajcia
8 PL plnotučného mlieka
1 PL kakaa
1/4 ČL škorice
10 mletých hrebíčkov
kôra z 1 chemickey neošetreného citróna
1 balenie vanilkového cukru
bielko na potretie
Postup
Múku zmiešajte so sódou bikarbónou, pridajte práškový cukor, med, maslo, vajcia aj mlieko. Nakoniec aj kakao všetko korenie. Zmes na pracovnej doske ručne vymieste na hladké a pružné cesto. Ak by bolo príliš hutné, môžete pridať ešte trochu mlieka. Výsledné cesto je hladké a nelepí sa. Takto pripravené ceste zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte do druhého dňa v chladničke.
Na druhý deň cesto rozdeľte na niekoľko častí a rozváľkajte ho na hrúbku približne 4 mm. Vykrojte obľúbené tvary a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na približne 7 minút (záleží od veľkosti medovníčkov). Hneď po upečení a vybratí z rúry medovníčky potrite rozšľahaným bielkom. Získajú tak krásny lesk.
Poznámky
Ak sa rozhodnete zdobiť medovníčky cukrovou polevou, zmiešajte jedno bielko s cca 250g preosiateho práškového cukru a trochou citrónovej šťavy. Šľahačom vyšľahajte hustú penu (trvá to cca 3-5 minút). polevu dajte do sáčku a zastrihnite len koniec špičky. A môžete ozdobovať. Ak si na polevu netrúfate, pokojne medovníčky ozdobte kúskami orieškov ako vlašské či mandle. Ale pokojne ich nechajte len tak. Medovníčky sú hneď mäkké ale aby také zostali, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Vianoce
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná