Začiatkom roka som sa pokúšala upiecť pavlovu a nedopadlo to práve najlepšie. Neviem, či som zbytočne netlačila na pílu, ale myslím, že som na to konečne prišla. Tu je to veľmi podobné ako s tými makrónkami. Proste si to musíte pár krát vyskúšať a zistiť, ako na to vo vašej rúre. Čo je však môj objav storočia je citrónový krém, aka lemon curd. Vyskúšala som ho ako z núdze cnosť, keďže mi zostali žĺtka z pavlovej, a môžem vám povedať, že ja, ako človek, ktorý dobrovoľne nezjedol žiadny puding viac ako 30 rokov, tak toto bola pecka. Niečo tak dobré som roky nejedla. Nepreháňam. Takže smelo do toho, z lemon curdu vám aj zostanú bielky, tak či sa rozhodnte pre pavlovu alebo krém, určite to vyskúšajte.
Pri pavlovej je dôležité byť trpezlivý, radšej piecť na nižšej teplote a vyhradiť si na jej pečenie dostatok času, pretože je ideálne ak v rúre úplne vychladne. Bude sa tak nemej lámať a nespľasne. Keď som hľada informáciu, ako ju správne upiecť, asi až pri 25 recepte som sa dočítala, že pri horkovzdušnej rúre treba piecť na 80 stupňov a keďže som pred tým piekla na všších teplotách, vyskúšala som to a ono to fungovalo. Takže, ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš. Večer som vyšľahala bielka, piekla som ich do noci a ráno som bolo najviac zvedavá ako to dopadlo. A našťastie dobre. Tak dúfa, že sa podaria aj vám.
Na cca 6 – 8 ks mini pavlových (záleží ako veľké či malé si ich urobíte) budete potrebovať:
4 bielka
200 g kryštálového cukru
1 ČL kukuričného škrobu
½ ČL bieleho vínneho octu
na citrónový krém:
4 žĺtky
100 g cukru
150 ml citrónovej šťavy
70 g masla
kôra z 1 citróna
a na dokončenie 200 ml smotany na šľahanie 30 %
Postup:
- Horkovzdušnú rúru rozohrejte na 80 stupňov a plech vyseľte papierom na pečenie.
- Potom sa pustite do bielok. Najprv ich šľahajte na najnižších otáčkach a až postupne pridávajte výkon. Po cca 2 minútach, keď už sa bielka začali trochu premieňať na sneh postupne za stáleho šľahanie pridajte cukor. Keď už sú bielka s cukrom skoro vyšľahané, pridajte škrob a ocot a šľahajte do tuha.
- Tuhý sneh dajte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou na neste na plech. Pavlove musia mať plné dno a ideálne je urobiť aj trochu okraj aby v nich držal krém.
- Dajte piecť na približne 90 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte. Potom, rúru vypnite a nechajte pavlove úplne vychladnúť v rúre. Ideálne cez noc.
- Na citrónový krém si zmiešajte žĺtky s cukrom a pomocou metličky zľahka vyšľahajte. Dajte nad vodný kúpeľ, pridajte citrónovú šťavu a kôru spolu s maslom, a miešajte dokiaľ krém nezhustne. Potom ho prelejte do pohára, prikryte potravinovou fóliou tak aby sa povrch dotýkal fólie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Nakoniec vyšľahajte smotanu do tuha, pridajte 2 PL citrónového krému a dobre premiešajte.
- Pavlove naplnte ochutenou šľahačkou a môžete pridať ešte extra citrónový krém na vrch. Ihneď podávajte.
Z uvedeného množstva vám vyjde citrónový krém do jedného pohárika ale pokojne si na pavlovej doprajte koľko len chcete. Ja to nikomu nepoviem:) Skôr tipujem, že s jeho spotrebou nebude žiadny problém. Či už na pavlovu, palacinky alebo len tak lyžicou. Každopádne, môžete ho skladovať niekoľko dní v chladničke.
Tak dobrú chuť a nech sa vám podaria. A krásne Veľkonočné sviatky!
Čo si myslíte