Dobrých polievok nie je nikdy dosť! Už je to poriadne dlhá doba od kedy som pridala na blog práve recept na polievku, tak dúfam, že sa vám bude páčiť. Do obyčajnej paradajkovej polievky som totiž pridala quniou, urobila k nej parmezánové čipsy, a polievka tak vystačila ako rýchla večera a ešte lepší obed.
Na paradajkovú polievku má asi každý iný recept, tak o nej zámerne nehovorím ako o najlepšej ale ak chcete vyskúšať niečo nové a trochu sa v sychravý večer zahriať, vyskúšajte ju.
Na varení polievky nie je nič zložité, ale dôležité je, urobiť si dobrý základ. Na oleji speniť cesnak, cibuľu a korenie, nechať trochu zosklovatieť, čo vytvorí základnú chuť. Takže tento krok nevynechať a garantujem vám, polievka bude chutiť lepšie.
A čo budete potrebovať? Na 4 – 6 porcií si pripravte:
[left]3 PL olivového oleja1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL trstinového cukru
70 g paradajkového pretlaku
1 šálka SOS quinoy[/left] [right]500 ml zeleninového vývaru
1 konzerva lúpaných paradajok
700 ml paradajkovej passaty
soľ, čierne korenie
čerstvé bylinky na podávanie, napr. oregano alebo bazalka
20 g parmezánu[/right]
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno.
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu s cesnakom a trstinový cukor. Za stáleho miešania restujeme asi 3 minúty.
- Pridáme paradajkový pretlak a chvíľu restujeme.
- Potom pridáme quinou a dobre premiešame.
- Zalejeme teplým vývarom, pridáme konzervu lúpaných a nasekaných paradajok a paradajkovú passatu. Dochutíme soľou a korením a varíme približne 20 minút.
- Na parmezánové čipsy nastrúhame parmezán na jemno, a pomocou lyžice alebo vykrajovačky vyrobíme kruhy, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme na 180 stupňov približne 8 – 10 min, kým sa syr neroztečie a jemne nezozlatne.
- Polievku podávame dochutenú bylinkami a s parmezánovým čipsom.
Jednoduché nie? Máte aj vy nejaké overené recepty na paradajkovú polievku? Ak áno, napíšte mi, vždy rada niečo nové vyskúšam. Tak dobrú chuť a nezabudnite vaše výtvory označiť @lapetit.sk alebo použite #varimslapetit. Budem sa tešiť.
Recept vznikol v spolupráci s SOS Rice.
Martina S.
5 decembra, 2018Fantastický recept! Odporúčam ho všetkými desiatimi, hotový je veľmi rýchlo, zasýti, zahreje, zlepší náladu.