Koláče su moje. Keby som mohla každý deň malý kúsok, vôbec by mi to nevadilo. Len s tou Romanou silnou laktózovou intoleranciu som tolerantá, a varím a pečiem tak, aby chutilo aj mne, a hlavne Romanovi. Nie je to tak, že by som si nemohla upiecť niečo len pre seba, ale predstavte si, aké je to variť si len pre seba. Nepoznám nikoho, koho by to bavilo. Vždy je lepšie variť pre niekoho, či už je to muž, kamoška alebo návšteva, ktorí vás pochvália. Ale nerobím to len preto. Zdieľať jedlo s niekým je totiž omnoho väčšia zábava.
Preto rada robím recepty, ktoré nie sú náročné na maslo, syr, či mlieko. Ikeď to mlieko sa nahrádza najľahšie. Mám odskúšané, že náhrady masla, sú nie vždy spoľahlivé a o syre ani nehovorím. A práve perník je úplne nenáročný recept z pár surovín, ktoré máte určite doma.
Ale nebola by som to ja, keby som nevykúšala aj niečo nové. Obyčajnú roztopenú čokoládu som vymenila za avokádo a vznikla super krémová kakaová poleva, ktorá stojí za to. A ak neriešite laktózu použite klasické mlieko, recept bude fungovať rovnako:)
Na plech s rozmerom približne 22 x 30 cm budete potrebovať:
[left]375 g hladkej múky275 g trstinového cukru
1 balenie perníkového korenia Mäspoma
½ sáčku prášku do pečiva
5 g sódy bikarbóny
200 ml oleja
4 vajcia “M”
3 PL melasy (môžete vynechať)
300 ml rastlinného mlieka
tuk a múku na vymazanie plechu[/left] [right]Na polevu použite:
2 zrelé avokáda
60 g kakaa
100 g javorového sirupu[/right]
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte suché suroviny.
- V malom hrnci ohrejte časť mlieka spolu s melasou, kým sa nerozpustí. Mlieko nesmie byť úplne horúce, keď tak, nechajte ho chvíľu vychladnúť.
- Do zvyšného mlieka pridajte vajcia, olej a dobre rozmiešajte. Prilejte mlieko s melasou a postupne všetko pridajte do suchej zmesi.
- Dobre premiešajte, a cesto vylejte na vymazaný a pomúčený plech.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 40 minút.
- Upečený perník potrite tenkou vrstvou džemu, nechajte úplne vychladnúť a pripravte si polevu.
- Avokádo ošúpte a rozmixujte do hladka. Pridajte kakao a sirup a dobre premiešajte. Polevou potrite perník a môžete ho dozdobiť sušenými lupeňmi kvetov.
Avokádová poleva je ľahká, a dodá perníku ešte väčšiu vláčnosť. Ríbezľový džem je klasika a dodáva príjemnú kyselosť. A kvety? Tie sú len na ozdobu, ale prečo si neurobiť koláč krajším, že? Toto je nechtík, ktorý mi vypestovala Romanova mama a ja som rada, že som ho konečno mohla takto krásne použiť.
Tak užívajte si víkend a dobrú chuť! Ak by ste náhodou perník robili, a chcete sa pochváliť fotkou, použite hastag #spolupristole. Budem len rada!
Monika
Čo si myslíte