Na blogu sa polievka neobjavila už celú večnosť, tak je ideálny čas to napraviť. Polievky milujem. je to také moje comfort food. Keď prídem domov po celodenných behačkách, či nákupoch, z naročného fotenia alebo aj keď trávim celý deň v štúdiu. Polievka ma totiž zahreje, zasýti a uvarím ju za chvíľu. Z medvedieho cesnaku zvyknem robiť pesto, pár rokov dozadu som robila aj cestoviny, a keď som sa nedávno na svojom instagrame pýtala, čo ešte sa dá ešte z medvedieho cesnaku uvariť, častá odpoveď bola polievka. Tak som ju nemohla nevyskúšať.
Medvedí cesnak je u nás šikoro ďaleko známy a ževraj je to prvá rastlinka, ktorú jedia medvede, keď sa prebudia zo zimného spránku. Či je to pravda neviem, ale keď začne rásť medvedí cesnak znamená to, že zima sa už definitívne skončila. A teda tento rok som jej mala už naozaj dosť. V našom okolí cesnak nikde nerastie, teda aspoň neviem kde ,tak som si ho priniesla z trhu. Hrubá vazanička stále asi 80 centov, tak som rovno vzala dve. Najprv som urobila pesto, potom vyšlo aj na túto polievku a ešte stále mám dosť aby som vymyslela ešte jeden recept:) Máte nejaký tip?
Príprava tejto polievky je veľmi jednoduchá, a keďže ja mám rada krémové polievky, na zahustenie som použila zemiaky a pár stoniek zelenej špargle, ktoré čakali v chladničke na použitie. Špargľu môžete úplne vynechať, mne išlo len o tom aby som využila aj tieto zbytky, ale pokojne ju môžete nahradiť zemiakom navyše.
A čo budete potrebovať?
Na 4 – 6 porcií si pripravte:
[left]1 stredne veľkú cibuľu20 g slaniny
1/2 ČL rasce
3 stredne veľké zemiaky
50 g špargle (nemusíte)
50 g medvedieho cesnaku[/left] [right]
50 g baby špenátu
1,5 l vody prípadne vývaru
soľ a čierne korenie
štipka muškátového oriešku
creme fraiche či smotanu
píniové oriešky[/right]
Postup:
- Slaninu a cibuľu nakrájajte na drobno. V hrnci jemne poduste, kým cibuľa nechytí farbu.
- Pridajte rascu, zalejte vodou alebo vývarom, pridajte na drobno nakrájané očistené zemiaky a špargľu. Varte približne 15 – 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.
- Do polievky potom pridajte na hrubo nasekaný medvedí cesnak, baby špenát, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Rozmixujte do hladka a polievku nechajte ešte zovrieť.
- Píniové oriešky opečte na suchej panvici a spolu s creme fraiche ozdobte polievku. Môžete ju ešte jemne dochutiť čiernym korením.
Ja aj do zeleninových polievok rada pridávam vývar. Veľa varíme pre našu Vlnku mäsko so zeleninou, tak máme doma či už kurací alebo ten hovädzí. Zvyknem dať akékoľvek prebytky do mrazničky a potom ich vyberám keď ho práve potrebujem. Vďaka vývaru má totiž polievka takú lepšiu, plnšiu chuť. Ale ak ho doma nemáta, nič sa nedeje. Len si na to nabudúce spomeňte keď budete v nedeľu variť vývar.
A dobrú chuť! A ak si polievku uvaríte, dajte mi vedieť, či vám chutila. A nezabudnite ma na instagrame otagovať @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3
Lucia
31 marca, 2019Medvedí cesnak zvyknem ešte rozmixovať s petržlenovou vňaťou a maslom – uložiť do mrazničky a je z toho skvelé bylinkové maslo na ryby
LaPetit
31 marca, 2019Lucia, toto je veľmi dobrý nápad! ďakujem za tip!