Description
Šťavnaté punčové rezy
Suroviny
Piškót:
6 vajec
250 g práškového cukru
100 ml repkového oleja
125 ml vody (alebo 125 ml plnoučného mlieka)
300 g polohrubej múky
9 g prášku do pečiva
štipka soli
Punč:
200 ml vína z čiernych ríbezlí Pereg
100 ml kvalitného malinového sirupu
200 ml pomarančovej šťavy
šťava a kôra z 1 citrónu
125 g malín (môžu byť aj mrazené)
40 ml rumu
2 celé škorice
4 klinčeky
Poleva:
150 g práškového cukru
1 –2 PL punču
10 ml šťavy z citrónu
na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškót
Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte. Pridajte oleja aj vodu. Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte.
Formu vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.
Punč
V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu. Potom punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.
Dokončenie
Korpus opatrne vyberte z formy, oddělte od papiera na pečenie a nakrájajte na 3 cca 10 cm široké pásy.
Položte jeden bočný pás (ten s okrajom) na servírovaciu dosku spodnou stranou dole a potrite tenkou vrstvou džemu. Položte naň stredný pás, jemně zatlačte a opatrne polievajte punčom. Vždy po troche počkajte kým sa punč vsaje. Opatrne polejte aj okraje tak aby bol punč všade rovnomerne. Potom dajte na korpus opäť vrstvu džemu a posledný pás cesta. Punčový rez prikryte alobalom a zaťažte, a dajte odpočinúť do chladničky ideálne cez noc.
Na druhý deň punčový rez vyberte, rovnomerne zrežte okraje.
Práškový cukor preosejte, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Pridajte najprv 1 PL punču, premiešajte a ak bude poleva síce hustá, ale tekutá, polejte ňou opatrne koláč. Ak by bolo treba pridajte ešte 1 PL punču. Polevu potom nechajte zaschnúť, a môžete krájať rezy.
Poznámky
Veľkosť plechu je cca 40 x 30cm.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 25
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná