Tento koláč ste už mohli vidieť na mojom Instagrame a konečene sa ocitol aj na blogu. A poviem vám, že ak ste bezlepkový, alebo len chcete vyskúšať koláč z alternatívnych surovín, quinoa je ta pravá. A úprimne, dúfam že som fotkami urobila koláč dosť zaujímavý aby ste si ho upiekli, pretože naozaj stojí za to. Je krásne vláčny, ľahký a parádne drží tvar. Cesto sa nerozpadáva a má krásnu orieškovú príchuť. K tomu jednoduchý krém z mascarpone a šľahačky a karamelové jabĺčka. Tak čo ste zvedavý na recept?
Na pečenie som použila formu s priemerom 18 cm, teda dve formy. Korpus je totiž jednoduchšie piecť naraz. A čo budete potrebovať?
Korpus:
280 g uvarenej SOS quinoy (cca surovej 160 g quinoy)
4 vajcia
100 g rozpusteného kokosového oleja
60 ml sójového mlieka
200 g tmavého trstinového cukru
100 g kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
1 PL vanilkovej pasty (možno vynechať)
karamelové jabĺčka:
3 stredne veľké jablká
5 PL cukru
50 g masla
50 ml smotany na šľahanie
štipka soli
krém:
200 ml smotany na šľahanie
250 g mascarpone
1 PL vanilkového extraktu
Postup:
- Vajcia, olej, mlieko a quinou rozmixujeme v mixéri a vylejeme do väčšej misky.
- Pridáme cukor, kakao, prášok do pečiva, sódu a vanilkovú pastu a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme do dvoch foriem na tortu s priemerom 18 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie.
- Pečieme približne 40 – 50 minút na 180 stupňov.
- Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť.
- Jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Na panvici zohrejeme cukor, kým sa nepremení na karamel, pridáme maslo a smotanu a za stáleho miešania počkáme kým sa karamel rozpustí.
- Do karamelovej omáčky pridáme jablká a približne 3 minúty dusíme.
- Smotanu vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vanilkovú pastu a dobre premiešame.
- Spodný korpus koláča polejeme trochou karamelovej omáčky a natrieme vrstvou krému. Položíme naň druhý korpus, ktorý opäť trochu polejeme karamelovou omáčkou a potrieme krémom. Na vrch koláča dáme ešte jabĺčka s karamelovou omáčkou.
- Ak nám zostane krém alebo jabĺčka podávame ich bokom ku koláču.
A inak, verte mi, že koláč ocenia aj tí, čo bezlepkové pečenie veľmi nemusia. A ak sa níhodou necítite na tortu, cesto bude určite fungovať aj na muffiny, cupcaky aleb len tak na veľký plech. Forma je len na vás ale vám bude koláč chutiť alebo si ho podľa tohto receptu upečiete, dajte mi vedieť, buď ma otagujte @lapetit.sk alebo použite hashtag #varimslapetit. Budem sa veľmi tešiť!
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte