Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Štedrák


  • Autor: LaPetit

Description

Tradičný vianočný koláč plný orechov, maku a tvarohu.


Suroviny

Množstvo

Kysnuté cesto:

330g polohrubej múky

165 ml plnotučného mlieka

50g kryštálového cukru

40g masla

20g čerstvého droždia 

2 žĺtky

kôra z 1/2 bio citrónu 

štipka soli

Maková náplň

150g mletého maku

100 ml plnotučného mlieka

100g slivkového lekváru

50g práškového cukru 

1 balenie vanilkového cukru

kôra 1/2 bio citrónu 

Orechová náplň

150g mletých vlašských orechov

100ml pnotučného mlieka

50g práškového cukru

1 balenie vanilkového cukru

25g v rume/pomarančovom likéri naložených hrozienok

kôra 1/2 bio citrónu

1 PL strúhanky (nemusí byť)

Tvarohová náplň

250g hrudokovitého tučného tvarohu 

50g práškového cukru

1 balenie vanilkového cukru

1 vajíčko

1 PL zlatého klasu/kukuričného škrobu

25g v rume/pomarančovom likéri naložených hrozienok

kôra 1/2 bio citrónu

na dokončenie ešte asi 2-3 PL slivkového lekváru

2 PL roztopeného masla 

a práškový cukor na posypanie


Postup

Suroviny ako mlieko, vajcia, aj vajíčka by mali mať izbovú teplotu. 

50g hrozienok namočte do rumu alebo do pomarančového likéru (použývam Grand Marnier) a nechajte ich dobre nasiaknúť. Potom ich sceďte a likér si odložte na neskôr.

Dva bio citróny dobre umyte, nastrúhajte z nich kôru a rozdeľte na 4 časti. 

Maslo si rozpuste a nechajte mierne vychladnúť.

Cesto

Mlieko mierne zahrajte, a malú časť dajte do misky. Pridajte droždie, 1 PL cukru a vidličkou rozpučte kvasnice. Kvások zasypte 1 PL múky a nechajte vzísť na teplom mieste. Trvá to približne 10 minút.

Do veľkej misy dajte zvyšok múky, pridajte kvások, oba žĺtky, zvyšný cukor, 1/4 citrónovej kôry, štipku soli a začnite cesto miesiť. Ak používate robot, použite nádstavec hák. 

Počas miesenia prilejte zvyšné mlieko, a postupne prilejte aj rozpustené maslo. Cesto nechajte miesiť približne 10 minút, kým nebude krásne hladké, pružné a odlepovať sa od stien. 

Takto vymiesené cesto ešte ručne spracujte a vytvarujte pekný bochník. Vráťte ho do misy, prikryte útierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste minimálne 45 minút. resp. nezdvojnásobí svoj objem. 

Medzi tým si pripravte plnky.

Mak zalejte horúcim mliekom, pridajte citrónovú kôru, práškový aj vanilkový cukor, premiešajte a nakoniec vmiešajte aj lekvár.

Pomleté orechy zalejte horúcim mliekom, pridajte práškový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a nakoniec polovicu hrozienok a plnku dobre premiešajte. Ak by sa vám zdala plnka príliš riedka (závisí to aj od hrúbky pomletia orechov), pridajte 1 PL strúhanky.

Nakoniec si pripravte tvarohovú náplň. Do tvarohu pridajte cukor, zlatý klas, zvyšnú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka a vajíčko. Ak chcete pred pridaním hrozienok môžete tvaroh trochu rozmixovať tyčovým mixérom. 

Keď je cesto vykysnuté rozdeľte ho na 4 časti. A potom z jednej časti odoberte ešte asi 1/4 a pridajte ju k druhej. Každý kúsok ešte premieste, vytvarujte bochník a prikryte. Tak vám vzniknú dve rovnako veľké časti, ktoré budú tvoriť poschodia, najväčšia časť cesta, ktorá bude tvoriť spodok a boky koláča a najmenšiu časť použijete na výrobu mriežky. Takto využijete skoro celé cesto a každá časť bude mať cca rovnakú hrúbku.

Začnite s najväčším kúskom cesta. Bochník v rukách roztlačte a vyváľkajte do tvaru kruhu tak aby vám pokryl dno aj boky formy. Cesto ani dosku som zbytočne nemúčila, išlo krásne vyváľkať aj odlepiť. Pomocou valčeka ho preneste do maslom vymazanej formy tak aby bolo pekne od okraja k okraju aj po bokoch.

Na cesto dajte najprv vrstvu orechovej plnky a rovnonerne ju rozitrite.

Zoberte druhý kus cesta (z tých dvoch, čo sú rovnako veľké) a vyváľkajte opäť kruh, ktorý opatrne vložte na orechovú plnku. Ideálne je aby bolo cesto opäť od okraja k okraju. Keď bude nejaká strana príliš pretŕčať jednoducho cesto odstrihnite nožnicami. Alebo si urobte z papiera na pečenie šablónu podľa spodnej časti tortovej formy.

Potom rozotrite makovú plnku, dajte druhé cesto od okraja po okraj, a nakoniec rozotrite aj tvarohovú plnku. 

Z posledného kusu cesta vyváľkajte obdĺžnik a narežte cca 6 prúžkov. Poukladajte ich na vrch koláča do mriežky, presahujúce kraje odstrihnite a boky cesta, zatlačte cez mriežku. Do tvarohovej plnky pomedzi mriežku ešte pomocou cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou naneste slivkový lekvár.

Takto pripravený koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 165 stupňov na cca 45-50 minút do zlata.

Ešte teplý koláč portite roztopeným maslom zmiešaným s likérom/rumom z hrozienok a nechajte ho úplne vychladnúť. Koláč potom uvoľnite z formy, a na záver posypte práškovým cukrom. 

Poznámky

Na tento štedrák použite tortovú formu s priemerom cca 22-23 cm a s odnímteľným dnom.