pečená s prídavnou parou
Minulý rok som sa pokúšala upiecť pravú trenú bábovku z masla a bez kypriaceho prášku. A priznám sa, že celkom neúspešne. K receptu sa chcem ešte raz vrátiť ale nevyužitý tvaroh v chladničke ma priviedol k receptu na tvarohovú bábovku. Tú som síce vyladila až na tretí pokus, ale som rada, že nakoniec podarila, a ja som si celý recept stihla napísať skôr ako som ho zabudla:)
Prečo tvarohová bábovka? Vďaka tvarohu je bábovka vláčna, nedrolí sa a vydrží dlhšie „čerstvá“. Takže ju môžete upiecť aj deň vopred a nemusíte sa báť, že nabude na druhý deň dobrá. Ja som ju navyše prevoňala pomarančovou kôrou, hrozienkami namočenými v pomarančovej šťave a upiekla som ju s prídavnou parou, vďaka ktorej je krásne nadýchaná.
Myslím, že moju rúru Bosch vám nemusím predstavovať, už vám o nej píšem nejaký ten čas. Ale teraz vám chcem napísať niečo viac o tej prídavnej pare. Dostávala som od vás otázky, či je rozdiel medzi parnou rúrou a rúrou s prídavnou parou, a sama som nevedela úplne odpoveď. Ale dala som si to vysvetliť a hádam vám tieto informácie pomôžu lepšie sa rozhodnúť, ktorý druh je pre vás lepší.
Moja Boschka je rúra s mikrovlnami a prídavnou parou. To znamená také tri v jednom. Prídavná para znamená, že nemá 100 % nasýtenosť ako parná rúra ale len nasýtenosť na úrovni 30 – 80 %, podľa zvoleného stupňa (sú tri). Prídavnú paru je možné kombinovať s vybranými druhmi ohrevu, napríklad horúcim vzduchom či grilom. Okrem varenia v pare a sterilizácie možno rúru s prídavnou parou využiť aj na rozmrazovanie, ohrievanie, pečenie a kysnutie.
Naopak v parnej rúre je tá nasýtenosť 100 % a je tak možné v nej okrem všetkého vyššie uvedeného aj napr. sterilizovať či už napríklad džemy, iné zaváraniny alebo aj dojčenský riad či fľaše. Tiež je asi vhodnejšia na pečenie chleba, kde hrá para veľkú úlohu. Na pečenie chleba však nie som odborník, tak ma možno doplníte.
Dáva vám to zmysel?
No a aby som premostila naspäť k receptu, tvarohovú bábovku som piekla s prídavnou parou, konkrétne stupeň 2. Bábovky som piekla aj bez pary a hoci to nemám vedecky podložené, tá s parou vyšla najlepšie. Takže keďže túto funkciu mám prečo to nevyužiť, že? Ak parnú rúru nemáte, vyskúšajte dať na spodok rúry hrniec s horúcou vodou a skúste mi dať potom vedieť, či ste videli rozdiel.
Ďalšia vec, ktorú som ohľadom bábovky riešila je cukor. V ankete na Instagrame som sa vás pýtala, koľko gramov cukru je pre vás ok do jednej bábovky. Väčšina z vás hlasovlaa, že 150 g. V tomto recepte som dala 200g a hneď aj vysvetlím prečo.
Jednak som to s tými 150 g skúšala a jednoducho na 400 g múky je to málo. Recepty kde som videla 150 g cukru mali len cca 250 g múky a v konečnom dôsledku sú teda sladšie, lebo je tej bábovky menej:) Hoci opticky to vyzerá lepšie. Druhá vec je, že cukor je určitý stabilizátor a bábovka je múčnik. Ja osobne nevidím plezír v tom piecť a variť s umelými sladidlami a proteinovými práškami. Ak vy hej, úplne to chápem:) Ale toto je jednoducho poctivá tvarohová bábovka. Z masla, cukru, vajec a ďalších klasických surovín.
Okrem toho nemám rada nízke bábovky:) Teda, že cesto siaha ledva do polovice formy, ale pekne vysoké. Preto som použila aj viac surovín. Takže bábovku s kľudom pripravíte vo väčšine foriem na bábovky od Nordicware ako aj v tej mojej. Tá je značky Patisse s priemerom 24 cm.
Určite ste zvedaví aj na to, aký tvaroh som použila. Najlepší výsledok som dosiahla s farmárskym tvarohom (kuknúť si ho môžete na mojom Instagrame vo výbere „tvarohová bábovka“), kde bol podiel tuku v sušine 38%. Mal takú jemnú štruktúru ale nebol úplne krémový, či termizovaný. Takže odporúčam vám kúpiť najkvalitnejší tvaroh aký môžete zohnať. Keď taký nezoženiete, skúste použiť iný tučný ale radšej jemný ako hrudkovitý typ. Inak tie tvarohy sú riadna veda, že?
A posledná vec, pri tomto recepte je dôležité aby mali suroviny pri príprave izbovú teplotu. A myslím tým vajcia, maslo, mlieko aj tvaroh. Tak na to myslite a vyložte si suroviny vopred na linku.
Tak poďme na to!
PrintTvarohová bábovka
- Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Tradičná bábovka plná chuti
Suroviny
185 g masla
200 g kryštálového cukru
5 vajec (žĺtky a bielka zvlášť)
250 g tučného tvarohu
400 g polohrubej múky
1 balenie prášku do pečiva
175 ml plnotučného mlieka
kôra a šťava z 1 pomaranča
50 g hrozienok
štipka soli
hrubá múka a maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Nastrúhajte si pomarančovú kôru a šťavou zalejte hrozienka.
Formu na bábovku vymažte tenkou vrstvou masla a vysypte hrubou múkou. Čím viac starostlivosti budete venovať vymazaniu formy tým lepšie pôjde bábovka vyklopiť.
Rúru si predohrejte na 175 stupňov (ideálne horkovzduch)
V robote so šľahacím nádstavcom vymiešajte maslo. Trvá to približne 5-10 minút (stupňen 2-3) a vo výsledku musí byť krémové a dobre spracované. Potom pridajte cca polovicu cukru (zvyšný si nechajte do snehu) a opäť vyšľahajte. Keď je maslo krásne spojené s cukrom, po jednom za stáleho šľahania pridajte všetky žĺtka. Nakoniec pridajte aj tvaroh a opäť dobre vymiešajte.
V mise zmiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva a pridajte ich k maslovej zmesi. Zapnite opäť robot (na najnižšie otáčky) a počas miešania pridajte mlieko a nechajte cesto dobre premiesiť. Malo by vzniknúť nie príliš tuhé cesto a malo by sa dať ľahko premiešať. Ak sa vám zdá príliš tuhé (niektorá múka vypije viac mlieka) pridajte ešte trochu mlieka.
Misu vyberte z robota a pridajte hrozienka spolu so šťavou a kôrou z pomaranča a premiešajte.
Z bielok a štipky soli začnite šľahať sneh. Keď sa začnú bielka našľahávať, postupne pridajte zvyšný cukor a vyšľahajte tuhý a lesklý sneh. Do bielok dávate cukor preto, že tak bude sneh pevnejší a vďaka tomu bábovka nadýchanejšia.
Sneh po častiach zľahka zapracujte do cesta a dobre premiešajte. Hlavne si dajte pozor aby ste premiešali cesto aj na spodku misy.
Cesto opatrne prelejte do formy.
Ak máte parnú rúru, pridajte do spotrebiča vodu a vložte bábovku do rúry. Nastavte pridanie pary na stupeň 2. Ak parnú rúru nemáte, vložte na spodok hrniec s horúcou (skoro vriacou) vodou a vložte bábovku. Pečte približne 55 minút. Pred vybratím bábovky z rúry urobte skúšku špajdlou. Ak výjde čistá, bábovka je upečená.
Upečenú bábovku nechajte na linke približne 15 minút, potom ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ju môžete pocukrovať práškovým cukrom.
Poznámky
V tomto recepte vám odporúčam použiť klasický prášok do pečiva, nie vínny kameň. Ten nie je dostatočne silný aby bábovku podržal.
Tvaroh som použila tučný farmársky s množstvo tuku v sušine 38 % . Nebol ani hrudkovitý ale ani taký termizovaný.
- Čas prípravy: 25
- Čas varenia: 55
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte