Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tvarohová bábovka


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 12 1x

Description

Tradičná bábovka plná chuti


Suroviny

Množstvo

185 g masla

200 g kryštálového cukru

5 vajec (žĺtky a bielka zvlášť)

250 g tučného tvarohu

400 g polohrubej múky

1 balenie prášku do pečiva

175 ml plnotučného mlieka

kôra a šťava z 1 pomaranča

50 g hrozienok

štipka soli

hrubá múka a maslo na vymazanie formy

práškový cukor na posypanie


Postup

Nastrúhajte si pomarančovú kôru a šťavou zalejte hrozienka. 

Formu na bábovku vymažte tenkou vrstvou masla a vysypte hrubou múkou. Čím viac starostlivosti budete venovať vymazaniu formy tým lepšie pôjde bábovka vyklopiť. 

Rúru si predohrejte na 175 stupňov (ideálne horkovzduch)

V robote so šľahacím nádstavcom vymiešajte maslo. Trvá to približne 5-10 minút  (stupňen 2-3) a vo výsledku musí byť krémové a dobre spracované. Potom pridajte cca polovicu cukru (zvyšný si nechajte do snehu)  a opäť vyšľahajte. Keď je maslo krásne spojené s cukrom, po jednom za stáleho šľahania pridajte všetky žĺtka. Nakoniec pridajte aj tvaroh a opäť dobre vymiešajte.

V mise zmiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva a pridajte ich k maslovej zmesi. Zapnite opäť robot (na najnižšie otáčky) a počas miešania pridajte mlieko a nechajte cesto dobre premiesiť. Malo by vzniknúť nie príliš tuhé cesto a malo by sa dať ľahko premiešať. Ak sa vám zdá príliš tuhé (niektorá múka vypije viac mlieka) pridajte ešte trochu mlieka.

Misu vyberte z robota a pridajte hrozienka spolu so šťavou a kôrou z pomaranča a premiešajte. 

Z bielok a štipky soli začnite šľahať sneh. Keď sa začnú bielka našľahávať, postupne pridajte zvyšný cukor a vyšľahajte tuhý a lesklý sneh. Do bielok dávate cukor preto, že tak bude sneh pevnejší a vďaka tomu bábovka nadýchanejšia.

Sneh po častiach zľahka zapracujte do cesta a dobre premiešajte. Hlavne si dajte pozor aby ste premiešali cesto aj na spodku misy.

Cesto opatrne prelejte do formy. 

Ak máte parnú rúru, pridajte do spotrebiča vodu a vložte bábovku do rúry. Nastavte pridanie pary na stupeň 2. Ak parnú rúru nemáte, vložte na spodok hrniec s horúcou  (skoro vriacou) vodou a vložte bábovku. Pečte približne 55 minút. Pred vybratím bábovky z rúry urobte skúšku špajdlou. Ak výjde čistá, bábovka je upečená.

Upečenú bábovku nechajte  na linke približne 15 minút, potom ju vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ju môžete pocukrovať práškovým cukrom.

 

Poznámky

V tomto recepte vám odporúčam použiť klasický prášok do pečiva, nie vínny kameň. Ten nie je dostatočne silný aby bábovku podržal.

Tvaroh som použila tučný farmársky s množstvo tuku v sušine 38 % . Nebol ani hrudkovitý ale ani taký termizovaný.

  • Čas prípravy: 25
  • Čas varenia: 55
  • Kategória: koláče
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná