Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tvarohová štóla


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hodina 5 minút
  • Počet porcií: 20 1x

Description

Jednoduchá a rýchla štóla plná ovocia a orieškov.


Suroviny

Množstvo

450 g hladkej múky + na podsypanie

1 prášok do pečiva

125 g práškového cukru + na posypanie

150 g rozpusteného masla + 100 g na potretie

250 g tučného tvarohu

2 vajcia

kôra z 1 chemicky neošetreného citrónu a pomaranča

1/4ČL mletej vanilky /1 vanilkový cukor

50 g hrozienok namočených v rume

50 g sušených višní namočených v pomarančovom likéri (prípadnu brusníc)

100 g kandizovanej pomarančovej kôry

50 g mandľových lupienkov


Postup

V mise preosejte múku spolu s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo a zľahka premiešajte. Pridajte vajíčka aj tvaroh a ručne spracujte. Pridajte aj obe kôry, vanilku a ručne vypracujte hladké nelepivé cesto.

Na pomúčenej doske cesto mierne rozváľkajte a pridajte všetko ovocie aj mandľové lupienky. Jemne zapracujte do cesta a opäť vyváľkajte na hrúbku asi 3 cm. Pozdĺž dlhšej časti cesto zahnite a preložte tak aby vrchná časť končila v trištvrtine spodnej časti cesta. Resp. aby vznikol akoby hrbol, čo je typický tvar pre štólu. Tvar štóly ešte upravte, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. Potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte ešte ďalších 30 – 35 minút.

Ešte horúcu štólu potrite maslom. Pekne postupne, kým sa nevpije všetko maslo a nakoniec posypte toľkým cukrom, kým sa nevytvorí biely film a cukor sa neprestane topiť. Takto pripravenú štólu nechajte úplne vychladnúť, zabaľte do alobalu a skladujte na chladnom mieste, napr. v komore. 

Poznámky

Tvarohovú štólu však netreba nechávať odstáť niekoľko týždňov, dobrá je aj na druhý deň. Najlepšia, ak postojí pár dní, ak to vydržíte:)

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 50
  • Kategória: Vianoce
  • Spôsob prípravy : pečenie
  • Druh kuchyne: Tradičná