Náš najväčší rodinný poklad. Túto roládu zbožňujem od detstva. Je pre mňa úplne vzácna a jedinečná pretože sa pečie iba na Vianoce. Voláme ju kokosová, hoci je viac pomarančová. Dlho som ako dieťa nevedela identifikovať jej chuť a celá bola posypaná kokosom tak to vzniklo asi tam. Korpus je klasický z múky, vajec a kryštálového cukru ale ozvláštnený mandľami a plnka taká tradičná. Nikdy som sa s podobnou nestretla a asi už ani nestretnem ale je plná mlieka, masla a pomarančov. Za mňa je to spomienka na detstvo a Vianoce. A verím, že ak ju ochutnáte, dáte mi za pravdu, že je úplne jedinečná
Rolády sa vôbec nemusíte báť, nie je to nič zložité. Stačí len neprepiecť cesto, ešte teplé ho zarolovať a je to. Źiadna veda to nie je. Ideálne je ak si ju pripravíte pár dní pred tým, ako ju budete servírovať. Najlepšie totiž chutí pekne odležaná.
Na jednu roládu, z ktorej vám vyjde tak 10 – 12 kúskov budete potrebovať:
Cesto:
4 vajcia
80 g krupicového cukru
40 g polohrubej múky
40 g mletých mandlí (bez šupky)
kôru z 1 chemicky neošetreného pomaranča
Krém:
125 ml plnotučného mlieka
30 g hrubej múky
1 vajíčko
kôru a šťavu z 1 chemicky neošetreného pomaranča
100 g masla
100 g práškového cukru
A tiež pár lyžíc strúhaného kokosu.
Postup:
- Žĺtka a cukor vyšľahajte, kým žĺtka nezblednú a cukor sa neroztopí.
- Pridajte pomarančovú kôru, mleté mandle aj múku.
- Nakoniec z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho primiešajte do cesta.
- Cesto potom rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 12 – 15 minút.
- Po upečení vyberte cesto a nechajte pár minút vychladnúť. Potom ho opatrne zarolujte a nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém si spolu zmiešajte mlieko s hrubou múkou, pridajte kôru aj šťavu (aj s kúskami pomaračov) a vajíčko. Dobre premiešajte a dajte variť na mierny plameň. Za stáleho miešania varte, pokiaľ základ krému nezhuste. Konzistenciou bude pripomínať hustý puding. Základ potom odstavte, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Medzi tým si vymiešajte maslo izbovej teploty s cukrom a pridajte pomarančový základ. Všetko spolu dobre premiešajte. Ak sa vám zdá krém príliš tekutý, odložte ho na pár hodín do chladničky.
- Nakoniec opatrne rozrolujte cesto, a potrite skoro celým krémom. Časť si nechajte bokom, roládu potrebujete natrieť aj z vonkajšej strany.
- Roládu zarolujte, a ak chcete dosiahnuť pekný tvar, zabaľte ju do potravinárskej fólie a nechajte chvíľu odležať.
- Roládu potom portite tenučkou vrstvou krému aj z vonkajšej strany a posypte strúhaným kokosom. Ideálne je si roládu pretáčať pomocou alobalu a tak natrieť aj posypať z každej strany.
- Takto pripravenú roládu ešte nechajte odležať aspoň do druhého dňa. Chute sa prepoja, korpus nasiakne chuť krému a celý zákusok bude chutiť ešte lepšie.
- Pred podávaním zrežte konce, ktoré môžete hneď ochutnať, a zvyšok rolády nakrájate na hrubšie plátky.
Na roládu používajte vždy čerstvé pomaranče aj pomarančovú šťavu, ako nejaký džús. Chutí to tak jednoducho lepšie. A v kréme je hrubá múka, tak sa nezľaknite, že nie je hladký ako nejaký krém z mascarpone, tak to má byť:)
Dúfam, že vám bude roláda chutiť a dáte mi vedieť, čo vy na tento náš rodinný recept!
Monika
Čo si myslíte