Džemovanie v decembri? Prečo nie:) Všade naokolo sú citrusy tak som konečne chcela vyskúšať domácu marmeládu. Na poslednom výlete mi zachutila tá pomarančová z obchodu, tak som tušila, že domáca verzia bude ešte lepšia. A bay som to mala s čím porovnať, zvolila som mandarínky a džem som prevoňala rumom. A brusnicový som mala na zozname už dlhšie. A keďže som potrebovala ešte vymyslieť pár vianočných darčekov, čo je lepšie ako vlastnoručne urobený džem?
Brusnicový džem
Je ideálny k mäsu, na šaláty, k syrom ale aj klasicky na palcinky, lievance alebo obyčajný chlieb. Má jemne trpkú a kyslastú chuť ale presne tak chutia brusnice.
Na cca 2 -3 poháriky budete potrebovať:
1 kg brusníc (môžete použiť aj mrazené, len je potrebné ich nechať rozmraziť)
100 ml citrónovej šťavy
½ ČL mletej škorice
3 klinčeky
500 g kryštálového cukru
10 g pektínu Dr. Oetker
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
- Brusnice prepláchneme a dáme hrnca. Podlejeme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a klinčeky, a varíme na miernom ohni približne 10 minút, kým sa brusnice mierne nerozvaria a nepustia šťavu.
- Potom ich mierne popučíme a pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 5 minút.
- Pridáme zvyšný cukor, premiešame a necháme 5 minút prevariť.
- Vyberieme klinčeky a horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole. Necháme úplne vychladnúť.
Mandarinková marmeláda s rumom
Rum je moja obľúbená surovina do pečenia a v mandarínkvej marmeláde chutí skvelo. Ak ste fanúšikom trpkej citrusovej chuti ako aj, určite ho vyskúšajte.
Na 2 – 3 poháriky si prichystajte:
1,3 kg mandarínok
1 pomaranč v bio kvalite
500 g kryštálového cukru
10 g pektínu Dr. Oetker
1 dcl rumu
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
- Mandarinky ošúpeme a odšťavíme.
- Z pomaranču odrežeme kôru (iba oranžovú časť) a nakrájame na na úzke prúžky. Pridáme ju do mandarínkovej šťavy a varíme na miernom ohni približne 20 – 25 minút, kým kôra úplne nezmäkne.
- Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 5 minút.
- Potom pridáme zvyšný cukor, rum, premiešame a necháme 5 minút prevariť.
- Horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole. Necháme úplne vychladnúť.
Dúfam, že som vás aspoň trochu inšpirovala a skúsite si urobiť domáce džemy aj na Vianoce. Ak áno, nezabudnite mi dať vedieť na instagrame, kde ma otagujte @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole alebo #varimslapetit.
Monika
Čo si myslíte