Description
Základný recept na vynikajúce jemné palacinky
Suroviny
300 g hladkej múky
300 ml plnotučného mlieka
250 ml perlivej vody
50 g rozpusteného nie horúceho masla
3 vajcia
2 PL cukru
štipku soli
olej na vysmážanie (ideálne repkový) alebo ghee
Postup
Múku, cukor a soľ dajte do väčšej misy a zmiešajte.
V mlieku rozmiešajte vajíčka, pridajte rozpustené maslo aj perlivú vodu.
Ak miešate cesto ručne tak postupne za stáleho miešania prilievajte tekutinu do suchých surovín. Predídete tak vzniku hrudiek. Ak používate mixér či šľahač, stačí ak všetky suroviny zmiešate na hladké cesto.
Cesto nechajte odpočinúť aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
Panvicu rozpálte, pridajte trochu oleja a pomocou papierovej útierky ho rovnomerne rozotrite po panvici. Potom na panvicu vylejte pomocou naberačky trochu cesta a krúživými pohybmi rozlejte po celej panvici.
Palacinku opekajte na miernom ohni do zlatista. Potom ju pomocou naberačky obrátte a opekajte aj z druhej strany.
Takto postupujte kým neminiete celé cesto. Občas panvicu potrite trochou oleja.
- Čas prípravy: 35
- Čas varenia: 20
- Kategória: Sladké jedlá
- Druh kuchyne: Tradičná