Recept, ktorý na blogu nesmel chýbať. Tekvica má dlhú sezónu od skorej jesene až po celú zimu, a tak sa dá pripraviť po väčšinu roka. Ja osobne som veľký milovník ýchto zemiakových vankúšikov ale priznám sa, že tie domáce som robila len raz. Teraz s malým bejby sa to už veľmi nedá, ale ak chcete skúsiť domáce, recept nájdete tu.
Naopak v tomto recepte používam kupované gnocchi. Z mojej skúsenosti chutia lepšie tie, ktoré kúpite v chladenej sekcii v obchode, ako tie mega trvalivé, ktoré sú zväčša v sekcii s trvanlivými potravinami a nepotrebujú na skladovanie chlad. Navyše sa v tomto recepte nevaria. Pripraví sa iba základ, omáčka, prisypú sa gnocchi a všetko sa pekne spolu upečie v rúre.
Pri tomto recepte je ale dôležité mať vývar. Čo vám poviem, s ním chuti všetko lepšie preto si každý týždeň robím do zásoby a potom ho môžem kedykoľvek vytiahnuť. Tak keď budete robiť nabudúce polievku, nechajte si trochu bokom tiež.
Inak je tento recept aj baby friendly. Funguje dobre aj s cestovinami, pre deti bez soli a dá sa prihodiť aj mäso alebo viac zeleniny, tak možno vás to inšpiruje trochu experimentovať. Naša Romi ho zbožňuje. Po risotte ďalšia lahôdka, ktorá jej neskutočne chutí.
PrintZapečené gnocchi s tekvicou a špenátom
- Čas prípravy: 55 minút
- Počet porcií: 3 1x
Description
Jednoduché a vynikajúce zapečené gnocchi.
Suroviny
500 g gnocchi
1 PL masla
1 PL nadrobno nakrájanej slaniny
1 menšiu šalotku nakrájanú na drobno
pár lístkov čerstvej šalvie
300 g tekvice nakrájanej na menšie kocky
150 ml kuracieho vývaru
250 ml smotany na šľahanie
80 g nastruhanej mozarelly alebo iného tvrdého syra
20 g nastruhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku
2 hrste čerstvého baby špenátu
100–150 ml mlieka
soľ a čierne korenie
opečené píniové oriešky na podávanie
Postup
V liatinovom hrnci či panvici rozohrejte maslo a opečte slaninu.
Pridajte šalotku a nechajte ju zosklovatieť.
Potom pridajte lístky šalvie, zľahka premiešajte a keď zacítite jej vôňu pridajte aj tekvicu.
Všetko zalejte vývarom a smotanou a nechajte chvíľu povariť.
Pridajte špenát, cesnak, 3/4 syra, dobre premiešajte a stiahnite z ohňa. Špenát a syr teplom povolí.
Nakoniec pridajte gnocchi a mlieko tak, aby boli gnocchi pekne ponorené. Dobre osoľte a okoreňte, a zasypte zvyšným syrom.
Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 25 minút, kým syr na povrchu krásne nezozlatne.
Podávajte s píniovými orieškami opečenými na suchej panvici.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 25
- Kategória: Večera
- Spôsob prípravy : varenie + pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte