Description
Jednoduchý ale chutný múčnik pre malých aj veľkých.
Suroviny
500 g zemiakov (varný typ C)
200 g hrubej múky
1 vajce (veľ. M)
1⁄2 ČL soli
100 g masla
150 g maku
75 g práškového cukru
Postup
Očistené zemiaky (so šupkou) dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou, pridajte soľ a varte na miernom plameni do mäkka. Či sú uverené zistíte, ak do zemiakov pichnete nôž a pôjde ľahko dnu aj von:) Uvarené zemiaky nechajte úplne vychladnúť. Prácu si uľahčíte, ak zemiaky uvaríte večer pred tým, dlho totiž chlanú:) Potom ich ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
K zemiakom pridajte múku, vajce a soľ a vypracujte cesto. Cesto by malo byť hladké a mierne lepivé. Netreba ho zbytočne premiesiť. Stačí len všetko ručne premiešať a nedávať zbytočne veľa múky, aby boli šúľance ľahké a nadýchané.
Cesto rpotom rozdeľte na 4 časti aby sa s ním lepšie pracovalo, a z každej urobte alček hrubý približne 1 cm. Potom ho nakrájajte na cca 2 cm dlhé kusky a každý ešte ručne zašúlajte aby mali šúlance pekný tvar.
Šúlance potom varte vo vriacej osolenej vode. Hotové sú keď vyplávajú na povrch.
Kým sa varia šúľance, rozohrejte si maslo a pomelte si mak.
Uvarené šúlance polejte maslom, posypte makom a práškovým cukrom a zľahka premiešajte.
- Čas prípravy: 45
- Čas varenia: 5
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná