Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zemiakové šúľance s makom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 50 minút
  • Počet porcií: 4 1x

Description

Jednoduchý ale chutný múčnik pre malých aj veľkých.


Suroviny

Množstvo

500 g zemiakov (varný typ C)

200 g hrubej múky

1 vajce (veľ. M)

1⁄2 ČL soli

100 g masla

150 g maku

75 g práškového cukru


Postup

Očistené zemiaky (so šupkou) dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou, pridajte soľ a varte na miernom plameni do mäkka. Či sú uverené zistíte, ak do zemiakov pichnete nôž a pôjde ľahko dnu aj von:) Uvarené zemiaky nechajte úplne vychladnúť.  Prácu si uľahčíte, ak zemiaky uvaríte večer pred tým, dlho totiž chlanú:) Potom ich ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.

K zemiakom pridajte múku, vajce a soľ a vypracujte cesto. Cesto by malo byť hladké a mierne lepivé. Netreba ho zbytočne premiesiť. Stačí len všetko ručne premiešať a nedávať zbytočne veľa múky, aby boli šúľance ľahké a nadýchané. 

Cesto rpotom rozdeľte na 4 časti aby sa s ním lepšie pracovalo, a z každej urobte alček hrubý približne 1 cm. Potom ho nakrájajte na cca 2 cm dlhé kusky a každý ešte ručne zašúlajte aby mali šúlance pekný tvar.

Šúlance potom varte vo vriacej osolenej vode. Hotové sú keď vyplávajú na povrch.

Kým sa varia šúľance, rozohrejte si maslo a pomelte si mak.

Uvarené šúlance polejte maslom, posypte makom a práškovým cukrom a zľahka premiešajte.

  • Čas prípravy: 45
  • Čas varenia: 5
  • Kategória: Sladké jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie
  • Druh kuchyne: Tradičná