Suroviny
300g hladkej múky
kôra z 1/2 bio citróna
125 g kyslej smotany
1 PL kryštálového cukru
1 PL rumu
3 PL bieleho vína
2 žĺtky
štipka soli
1 l oleja na vysmážanie
na obaľovanie cca 100 g práškového cukru zmiešaného s jedným vanilkovým cukrom
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešajte vo väčšej mise a ručne na domieste na jemne pomúčenej pracovnej doske. Cesto by malo byť hladké a nelepivé.
Zakryte ho útierkou a nechajte cca 30 minút odpočinúť v izbovej teplote.
Do užšieho a vyššieho hrnca dajte olej a pomaly ho zahrievajte, kým nedosiahne teplotu cca 175 stupňov. Trvá to približne 15 – 20 minút. Olej je potrebné zahrievať pomaly a postupne.
Cesto rozváľkajte na približne 2 mm hrúbku a pomocou radielka nakrájajte najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké cca 3-4 cm. Vzniknú vám kosoštvorce, ktoré ešte v strede 2 až 3 x nakrojte, tak aby okraje zostali celé.
Takto pripreravené fánky postupne vysmážajte do zlata z každej strany. Usmažené fánky nechajte odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obaľte v cukre. Ideálne je ich jesť čerstvé.