Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Božie milosti alebo fánky


  • Autor: LaPetit

Suroviny

Množstvo

300g hladkej múky

kôra z 1/2 bio citróna

125 g kyslej smotany

1 PL kryštálového cukru

1 PL rumu

3 PL bieleho vína

2 žĺtky

štipka soli

1 l oleja na vysmážanie

na obaľovanie cca 100 g práškového cukru zmiešaného s jedným vanilkovým cukrom


Postup

Všetky suroviny spolu zmiešajte vo väčšej mise a ručne na domieste na jemne pomúčenej pracovnej doske. Cesto by malo byť hladké a nelepivé. 

Zakryte ho útierkou a nechajte cca 30 minút odpočinúť v izbovej teplote.

Do užšieho a vyššieho hrnca dajte olej a pomaly ho zahrievajte, kým nedosiahne teplotu cca 175 stupňov. Trvá to približne 15 – 20 minút. Olej je potrebné zahrievať pomaly a postupne.

Cesto rozváľkajte na približne 2 mm hrúbku a pomocou radielka nakrájajte najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké cca 3-4 cm. Vzniknú vám kosoštvorce, ktoré ešte v strede 2 až 3 x nakrojte, tak aby okraje zostali celé. 

Takto pripreravené fánky postupne vysmážajte do zlata z každej strany. Usmažené fánky nechajte odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obaľte v cukre. Ideálne je ich jesť čerstvé.