Description
Jenoduchý dezert, ktorý neodmysliteľne patrí ku kačacím hodom.
Suroviny
1 kg zemiakov (ideálne varný typ B alebo C)
300 g hladkej múky
soľ
100 g masla
lekvár a mletý mak, práškový cukor na servírovanie
Postup
Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Ideálne je zemiaky uvariť
večer a pracovať s nimi na druhý deň.
Uvarené zemiaky nastrúhajte na jemno.
Pridajte soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budete potrebovať pri váľkaní.
Vypracujte cesto, z ktorého urobíte asi 30 cm válec.
Potom ho nožom nakájajte na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkajte lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte.
Lokse po jednom opekajte na suchej panvici z oboch strán.
Každú upečenú lokšu potrite rozpusteným maslom,poukladajte na tanier a prikryte, buď útierkou alebo ďalším tanierom, kým ich všetky neopečiete. Vlastným teplom pekne zmäknú.
Každú lokšu potom potrite lekvárom, pridajte trochu maku a zarolujte. Zarolované lokše ešte posytpe makom a prelejte rozpusteným maslom. Môžete aj jemne pocukrovať.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 30
- Kategória: Sladké jedlá
- Druh kuchyne: Tradičná