Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domáce lokše so slivkovým lekvárom a makom


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 1 hour
  • Počet porcií: 10 1x

Description

Jenoduchý  dezert, ktorý neodmysliteľne patrí ku kačacím hodom.


Suroviny

Množstvo

1 kg zemiakov (ideálne varný typ B alebo C)

300 g hladkej múky

soľ

100 g masla

lekvár a mletý mak, práškový cukor na servírovanie


Postup

Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Ideálne je zemiaky uvariť

večer a pracovať s nimi na druhý deň.

Uvarené zemiaky nastrúhajte na jemno.

Pridajte soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budete potrebovať pri váľkaní.

Vypracujte cesto, z ktorého urobíte asi 30 cm válec.

Potom ho nožom nakájajte na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkajte lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte.

Lokse po jednom opekajte na suchej panvici z oboch strán.

Každú upečenú lokšu potrite rozpusteným maslom,poukladajte na tanier a prikryte, buď útierkou alebo ďalším tanierom, kým ich všetky neopečiete. Vlastným teplom pekne zmäknú.

Každú lokšu potom potrite lekvárom, pridajte trochu maku a zarolujte. Zarolované lokše ešte posytpe makom a prelejte rozpusteným maslom. Môžete aj jemne pocukrovať.

  • Čas prípravy: 30
  • Čas varenia: 30
  • Kategória: Sladké jedlá
  • Druh kuchyne: Tradičná