Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domáce švédske mäsové guličky köttbullar


  • Autor: LaPetit
  • Čas prípravy: 40 minút
  • Počet porcií: 4 1x

Suroviny

Množstvo

350 g mletého bravčového mäsa napr. krkovička

350 g hovädzieho mletého mäsa napr. stehno

(alebo si kúpte už namletú zmes)

2 krajce bieleho chleba

125 ml smotany na šľahanie

1 vajíčko

1/2 menšej cibule

10 guličiek nového korenia

1/2 ČL sódy bikarbóny

soľ, čierne korenie

50 g masla

1 PL olivového oleja

3 PL hladkej múky

750 ml hovädzieho vývaru

60 ml smotany na šľahanie

2 ČL worchesterovej omáčky

brusnicový džem

kôra z 1/2 bio pomaranču, kôpor alebo petržlen na ozdobu

a ľubovoľné prílohu na podávanie


Postup

Na chlebe odkrojte kôrku, natrhajte ho na drobné kúsky, zalejte smotanou a nechajte chvíľu napiť.

Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy mäsa, pridajte vajíčko, namočený chlieb a nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochuťte čiernym korením, soľou, sódou bikarbónou a 5 guličkami rozdrveného nového korenia. To si nadrvte v mažiari, bude mať tak krásnu intenzívnu chuť. Mäsová zmes musí byť tak akurát lepivá a nie príliš tekutá. Ak je, pridajte trochu viac chleba.

Zo zmesi vytvarujte guľky s priemerom cca 2 cm. Ideálne je keď si aspoň 15 minút odpočinú.

V panvici potom rozohrejte 1 PL oleja a začnite sprudka opekať mäsové guľky. Radšej ich opekajte postupne, nechcete ich udusiť ale opiecť. A priebežne ich pomocou kuchynských kliešťou otáčajte (nepichajte do nich vidličkou). Cieľom je aby sa mäso zatiahlo a zostalo potom šťavnaté. Jedna várka guliek trvá tak 5 – 6 minút. Guľky potom vyberte z panvice.

Do výpeku v panvici pridajte maslo a ešte 1 PL oleja. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a rýchlo zamiešajte. Za stáleho miešania múku restujte tak 3 – 4 minúty, chcete urobiť tzv. hnedú zásmažku.

Potom postupne pridávajte teplý vývar, a rýchlo a za stáleho miešania vznikne omáčka. Dochuťte ju soľou, čiernym korením a zvyšným novým korením. Ochutnajte ju a keď tak pridajte ešte soľ, tá vytiahne chuť vývaru v omáčke. 

Ak chcete super hladkú omáčku, v tejto fáze ju môžete preliať cez sitko, ktoré zachytí kúsky múky a pod.  Do omáčky na záver pridajte smotanu (60 ml), worchesterovú omáčku , premiešajte a vrátte tam všetky guľky.  Prikryte pokrievkou a varte cca 7-8 minút. Čas varania záleží od veľkosti guliek, hrúbky mletia a tak. 

Podávajte s obľúbenými zemiakmi, lyžicou brusnicového džemu a verte mi, že aj tie hoblinky pomaranču majú svoj chuťový význam. Tak ich použite. A bylinky sú samozrejmosť, kôpor alebo petržlenovú vňať sú ideálne.

Poznámky

Na varenie je lepšie použiť buď nízky liatinový hrniec alebo vyššiu panvicu s pokrievkou. Ja rada používam práve oceľovú panvicu od Fabini, kde sa mäso krásne opečie a má vyššie okraje a pokrievku.

  • Čas prípravy: 15
  • Čas varenia: 25
  • Kategória: Hlavné jedlá
  • Spôsob prípravy : varenie