Suroviny
350 g mletého bravčového mäsa napr. krkovička
350 g hovädzieho mletého mäsa napr. stehno
(alebo si kúpte už namletú zmes)
2 krajce bieleho chleba
125 ml smotany na šľahanie
1 vajíčko
1/2 menšej cibule
10 guličiek nového korenia
1/2 ČL sódy bikarbóny
soľ, čierne korenie
50 g masla
1 PL olivového oleja
3 PL hladkej múky
750 ml hovädzieho vývaru
60 ml smotany na šľahanie
2 ČL worchesterovej omáčky
brusnicový džem
kôra z 1/2 bio pomaranču, kôpor alebo petržlen na ozdobu
a ľubovoľné prílohu na podávanie
Postup
Na chlebe odkrojte kôrku, natrhajte ho na drobné kúsky, zalejte smotanou a nechajte chvíľu napiť.
Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy mäsa, pridajte vajíčko, namočený chlieb a nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochuťte čiernym korením, soľou, sódou bikarbónou a 5 guličkami rozdrveného nového korenia. To si nadrvte v mažiari, bude mať tak krásnu intenzívnu chuť. Mäsová zmes musí byť tak akurát lepivá a nie príliš tekutá. Ak je, pridajte trochu viac chleba.
Zo zmesi vytvarujte guľky s priemerom cca 2 cm. Ideálne je keď si aspoň 15 minút odpočinú.
V panvici potom rozohrejte 1 PL oleja a začnite sprudka opekať mäsové guľky. Radšej ich opekajte postupne, nechcete ich udusiť ale opiecť. A priebežne ich pomocou kuchynských kliešťou otáčajte (nepichajte do nich vidličkou). Cieľom je aby sa mäso zatiahlo a zostalo potom šťavnaté. Jedna várka guliek trvá tak 5 – 6 minút. Guľky potom vyberte z panvice.
Do výpeku v panvici pridajte maslo a ešte 1 PL oleja. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a rýchlo zamiešajte. Za stáleho miešania múku restujte tak 3 – 4 minúty, chcete urobiť tzv. hnedú zásmažku.
Potom postupne pridávajte teplý vývar, a rýchlo a za stáleho miešania vznikne omáčka. Dochuťte ju soľou, čiernym korením a zvyšným novým korením. Ochutnajte ju a keď tak pridajte ešte soľ, tá vytiahne chuť vývaru v omáčke.
Ak chcete super hladkú omáčku, v tejto fáze ju môžete preliať cez sitko, ktoré zachytí kúsky múky a pod. Do omáčky na záver pridajte smotanu (60 ml), worchesterovú omáčku , premiešajte a vrátte tam všetky guľky. Prikryte pokrievkou a varte cca 7-8 minút. Čas varania záleží od veľkosti guliek, hrúbky mletia a tak.
Podávajte s obľúbenými zemiakmi, lyžicou brusnicového džemu a verte mi, že aj tie hoblinky pomaranču majú svoj chuťový význam. Tak ich použite. A bylinky sú samozrejmosť, kôpor alebo petržlenovú vňať sú ideálne.
Poznámky
Na varenie je lepšie použiť buď nízky liatinový hrniec alebo vyššiu panvicu s pokrievkou. Ja rada používam práve oceľovú panvicu od Fabini, kde sa mäso krásne opečie a má vyššie okraje a pokrievku.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 25
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie