Kto by ich neochutnal v Ikea. A že chutia dobre to asi vieme. Preto som ich nosila dlho v hlave a chcela som ich vyskúšať aj doma. Veď predsa tie domáce musia byť ešte lepšie. A viete čo? Sú:) Najväčší rešpekt som mala voči omáčke, ale tá sa podarila na prvý šup. A potom aj na druhý a tretí:) Takže ak si chcete dopriať túto švédsku špecialitu v domácom prevedení, poďme na to.
Okrem toho, že som chcela výskúšať domácu verziu, má to aj jeden prozaickejší dôvod. Originál recept obsahuje smotanu a maslo, a keďže to môj muž nemôže, rozhodla som sa vyskúšať aj bezlaktózovú verziu. Nie takú z bezlaktózových výrobkov (lebo aj tie obsahujú laktózu), ale takú kde sa použijú rastlinné náhrady. A výsledok ma viac než potešil, funguje a chutí rovnako dobre. Takže ak ste na tom podobne, túto alternatívy pridávam do receptu tiež.
Na cca 30 guličiek (budú väčšie ako poznáte z obchodu) budete potrebovať:
350 g mletého bravčového mäsa
350 g hovädzieho mletého mäsa
2 krajce bieleho chleba
125 ml smotany na šľahanie
1 vajíčko
1/2 menšej cibule
10 guličiek nového korenia
soľ, čierne korenie
50 g masla
1 PL olivového oleja
3 PL hladkej múky
750 ml hovädzieho vývaru
60 ml smotany na šľahanie
brusnicový džem, kôra z 1/2 bio pomaranču, kôpor alebo petržlen na ozdobu
a ľubovoľné zemiaky na podávanie
Mäsom som si doma sama namlela na oldschoolovom mlynčeku. Samozrejme mám ho od Romana a doniesol mi bravčovú krkovičku, ktorá je mastnejšia a má viac chuti, a kúsok hovädzieho steaku zo stehna. U Romana vám mäso podľa želania aj namelú, tak ak si chcete byť istý, čo jete, pokojne sa u neho zastavte.
Ak musíte vynechať smotanu použijte rastlinnú smotanu, a na miesto masla dajte olej. Pri použití rastlinnej smotany, ktorá je tekutejšia, použite na začiatok len 100 ml na namočenie chleba. A pri omáčke uberte tiež. Inak postupujte rovnako.
Najdôležitejšie veci pri tomto recepte sú mäso, nové korenie a vývar. Sú totiž chrbtovou kosťou tohto receptu, a omáčka bez vývaru nebude chutiť tak dobre. Tak isto nové korenie. Nepoužívam ho často drvené, ale v tomto recepte je fakt dôležité. Takže keď sa rozhodnete do toho ísť, choďte all in. Nič nezamieňajte.
Postup:
- Chlieb natrhajte na drobné kúsky a zalejte smotanou. Nechajte chvíľu napiť.
- Vo väčšej miske zmiešajte oba druhy mäsa, pridajte vajíčko, namočený chlieb a na drobno nakrájanú cibuľu. Dochuťte čiernym korením, soľou a 5 guličkami rozdrveného nového korenia. To si nadrvte v mažiari, bude mať tak krásnu intenzívnu chuť. Mäsová zmes musí byť tak akurát lepivá a nie príliš tekutá. Ak je, pridajte trochu viac chleba.
- Zo zmesi vytvarujte guľky s priemerom cca 2 cm.
- V panvici rozohrejte 1 PL oleja a začnite sprudka opekať mäsové guľky. Radšej ich opekajte postupne, nechcete ich udusiť ale opiecť. Jedna várka guliek trvá tak 5 – 6 minút.
- Po opečení všetkých guliek dajte do výpeku maslo a ešte 1 PL oleja. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a rýchlo zamiešajte. Za stáleho miešania múku restujte tak 3 – 4 minúty, chcete urobiť tzv. hnedú zásmažku.
- Potom postupne pridávajte vývar a za stáleho miešania vznikne omáčka. Dochuťte ju soľou, čiernym korením a zvyšným novým korením. Ochutnajte a keď tak pridajte ešte soľ, tá vytiahne chuť vývaru v omáčke.
- V tomto bode sa pozrite či je v omáčke veľa alebo málo kúskov z výpeku. Keď som varila omáčku prvý krát, radšej som ju v tejto fáze preliala cez sitko. To zachytilo väčšie kúsky výpeku, ktoré už odovdzali chuť a omáčka bola vďaka tomu jemnejšia. Keď som robila omáčku už 3 krát, zdalo sa mi, že tých výpečkov bolo menej, a omáčku som už necedila. Tak či tak, na záver pridajte do omáčky smotanu (60 ml) a dobre premiešajte. Do omáčky vrátte všetky guľky a spoločne varte ďalších cca 7-8 minút.
Podávajte s obľúbenými zemiakmi, lyžicou brusnicovej marmelády a verte mi, že aj tie hoblinky pomaranču majú svoj chuťový význam. Tak ich použite. A bylinky sú samozrejmosť, kôpor alebo petržlenovú vňať sú ideálne.
Nakoniec len, vzhľadom na aktuálnu situáciu, prosím, berte tento recept teraz ako inšpiráciu. Nie, že vás nabádam ísť zajtra do obchodov zháňať všetky suroviny. Keď všetko pominie, viac si ho užijete. A ak máte zhodou okolností dobré zásoby, jasné uvarte si ho. Budem len rada. Inak, my sme tých 30 guliek nezjedli, a tak časť z nich putovala do mrazáku. Určite sa neskôr budú hodiť. Tak dobrú chuť a nech je čo najskôr po pandémii.
Monika
joja
5 apríla, 2020výbornéééé, len chlieb okrájať od kôrky, aspoň tej spodnej.
imro
17 januára, 2022Toto urcite vyskusam, vyzera to velmi dobre
LaPetit
20 januára, 2022dajte potom vedieť ako chutili, budem sa tešiť.
Misa
24 mája, 2023Vynikajuci recept,napriek tomu, ze sme nemali vyvar (pouzili sme len vodu),velmi nam chutilo. S vyvarom je to urcite este o ,level vyssie,. Ukladam medzi oblubene. Dakujem za recept♥️
LaPetit
31 mája, 2023Ďakujem krásne a som rada, že vám chutilo!