Čo by to bolo za veľkonočnú tabuľu, keby na nej nebolo niečo sladké. Jednou z mála sezónnych surovín, ktorú možno nájsť na jar, je mrkva. Dostupná po celý rok a ideálna do koláčov. Pred pár rokmi som skúšala mrkvovú tortu a teraz som sa rozhodla urobiť roládu.
Roláda bola pre mňa vždy trocha výzvou, nikdy som nevedela či sa podarí. Bála som sa rolovania cesta a mala pred ním (zbytočný) rešpekt. Ukázalo sa však, že to nie je žiadna veda, netreba sa toho báť. Dôležíté je len cesto zbytočne neprepiecť, aby sa dala roláda zarolovať a je to.
Celú roládu som obalila v kokose. Jednak to veľmi uľahčuje manipuláciu s roládoua kokos sa k ostatným chutiam skvelo chutí. Ak kokos nemusíte. môžete ho vynechať. Len musíte počítať s tým, že ideálne by bolo roládu dokončiť, teda potrieť povrch krémom priamo na servírovacom podnose. Inak by sa vám s roládou veľmi zle manipulovalo.
Rolády majú navyše tú výhodu, že na ich prípravu nepotrebujete nič špeciálne. Stačí vám klasický veľký plech, ktorý máte určite doma, a potom už len čistá útierka pomocou ktorej roládu zamotáte. To je všetko. Čo ale platí je, že roláda najlepšie chutí na druhý deň, keď postojí v chldničke. Všetko sa pekne usadí a vychladená roláda sa bude aj lepšie krájať.
PrintMrkvová roláda s mascarpone krémom
- Čas prípravy: 45 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Jednoduchá, chutná a vláčná mrkvová roláda
Suroviny
Cesto:
3 vajcia
150g kryštálového cukru
3 PL repkového oleja
kôra a šťava z 1 pomaranča
160g hladkej múky
5g prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 pomleté klinčeky
štipka muškátového oriešku
200g najemno nastrúhanej mrkvy (cca 4 mrkvy)
Krém:
500g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie (40%)
100g práškového cukru
6 PL yuzu
na dokončenie strúhaný kokos + práškový cukor na rolovanie rolády
Postup
V miske vymiešajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte kôru z pomaranča, olej a dobre premiešajte.
Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a nastrúhanú mrkvu, a premiešajte.
Cesto vylejte na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou stierky jemne rozotrite tak, aby malo cesto tvar obdĺžnika, a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov (teplovzduch) približne 12 – 15 minút.
Čistú útierku rozprestrite na pracovnú dosku a zľahka ju posypte práškovým cukrom. Upečené cesto vyberte z rúry, preneste na útierku tak, aby ste mohli dať dole papier na pečenie. Počkajte tak 2 minúty a ešte teplé cesto opatrne zarolujte. Nechajte ho úplne vychladnúť a medzitým si pripravte krém.
Do misy dajte mascarpone, cukor a smotanu na šľahanie a pomocou šľahača krém vyšľahajte do tuha. Správne vyšľahaný krém je relatívne tuhý a bude s ním môcť rovno pracovať.
Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho rozrolujte (nemusíte ho na pracovnej doske úplne vyrovnať, stačí ak roládu pootvoríte aby sa neroztrhla), natrite ho najprv yuzu, potom 1/2 krému a opäť opatrne zarolujte. Povrch rolády potrite tenkou vrstvou zvyšného krému. Ak chcete krémom ešte roládu dozdobiť, nechajte si z neho trochu bokom.
Do veľkého plechu na pečenie si nasypte dotatočné množstvo strúhaného kokosu a opatne naň položte roládu. Potom ňou opatrne otáčajte tak aby sa v kokose obalil celý povrch. Takto pripravenú roládu dajte do chladničky aspoň na pár hodín.
Pred podávaním môžete roládu finálne dozdobiť a podávať.
Poznámky
Veľkosť plechu, ktorú som použila je cca 38x 45 cm, čiže klasický veľký plech.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 15
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Chcete viac inšpirácií na veľkonočné hodovanie, pozrite si aj tieto recepty:
Verím, že vám roláda bude chutiť a ak si ju upečiete, dajte mi vedieť ako vám chutila!
Monika
Milan
12 apríla, 2018Super
LaPetit
13 apríla, 2018Ďakujem!
Maca
11 apríla, 2020Vyzerá vyborne, dnes ju spravím
Katka
7 apríla, 2023Dnes som sa pustila do mrkvovej rolády. Korpus vyšiel eňo ňuňo, tak som si podľa tvojich slov povedala, že to najťažšie mám za sebou. Ale keď som šla plniť roládu krémom, krém bol už na pohľad redší, aj keď bol v chladničke cez dve hodiny, ale vravím si, šla som podľa receptu, tak to musí byť OK. A nebolo! Celá plnka vytiekla do všetkých strán a mne ostal prázdny dokonale zrolovaný korpus a oči pre plač. Kde som spravila chybu? Vďaka!
LaPetit
7 apríla, 2023Katka, to ma mrzí. Budem musieť updatovať ten recept, lebo každý tvaroh je iný. A tam môže byt kameň úrazu. Skúšala som vyhľadať aj nejaké rozdelenie tvarohov, že keď je jemný, tučný, odtučnený, čo to znamená ale je to viac menej na výrobcovi čo si napíše na obal. A každý má iný pomer tuku a to veľmi ovplyvní výsledok. Aby sa dala teraz krém zachrániť, primiešajte k nemu želatínu podľa navodu, tá pomôže aby krem ztuhol.