Čo by to bolo za veľkonočnú tabuľu, keby na nej nebolo niečo sladké. Tento rok je Veľká noc o niečo skôr, jednou z mála sezónnych surovín, ktorú možno nájsť na jar, je mrkva. Dostupná po celý rok a ideálna do koláčov. Pred pár rokmi som skúšala mrkvovú tortu a tento rok som sa rozhodla urobiť roládu.
Roláda je pre mňa vždy trocha výzvou, nikdy neviem či sa podarí. Vždy som sa bála rolovania cesta a mala pred ním (zbytočný) rešpekt. Ukázalo sa však, že to nie je žiadna veda, netreba sa toho báť. Týmto spôsobom tak vznikla parádna jarná mrkvová roláda s tvarohovým krémom.
Príprava je jednoduchá a verte mi, že to zvládnete aj keď nie ste profesionálnou cukrárkou. Na roládu pre cca 8 – 10 hostí budeme potrebovať:
160 g hladkej múky
5 g prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 pomleté klinčeky
štipku muškátového orieška
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
3 PL repkového oleja
kôra a šťava z 1 citrónu
200 g nastrúhanej mrkvy(cca 4 mrkvy)
250 g hladkého tvarohu
100 g masla
150 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
- V miske vymiešajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte kôru z citróna, olej a dobre premiešajte.
- Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a mrkvu, a premiešajte.
- Cesto vylejte na väčší plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou stierky jemne rozotrite tak, aby malo cesto tvar obdĺžnika, a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 12 – 15 minút.
- Upečené cesto vyberte z rúry, preneste na mriežku a ešte horúce opatrne zrolujte do rolády. Nechajte ho vychladnúť a medzitým si pripravte plnku.
- V mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte šťavu z citrónu, vanilkový extrakt a vyšľahajte s tvarohom. Kým vychladne korpus, krém dajte do chladničky.
- Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho rozrolujte, natrite krémom a opäť zarolujte. Roládu zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pár hodín alebo ideálne cez noc do chladničky.
- Pred podávaním roládu posypte trochou práškového cukru a nakrájajte na plátky.
V prípade rolády je dôležité , aby ste cesto príliš nevysušili a neprepiekli. V opačnom prípade sa rozpadne. Pri kréme je dobré použiť tučný tvaroh. Ak má na povrchu trochu tekutiny, tak ju vylejte, aby zbytočne neriedila krém. Ak sa vám to podarí, ostatné je už gombička a cesto bude vďačne spolupracovať.
Želám vám chutné a veselé sviatky!
Milan
12 apríla, 2018Super
LaPetit
13 apríla, 2018Ďakujem!
Maca
11 apríla, 2020Vyzerá vyborne, dnes ju spravím
Katka
7 apríla, 2023Dnes som sa pustila do mrkvovej rolády. Korpus vyšiel eňo ňuňo, tak som si podľa tvojich slov povedala, že to najťažšie mám za sebou. Ale keď som šla plniť roládu krémom, krém bol už na pohľad redší, aj keď bol v chladničke cez dve hodiny, ale vravím si, šla som podľa receptu, tak to musí byť OK. A nebolo! Celá plnka vytiekla do všetkých strán a mne ostal prázdny dokonale zrolovaný korpus a oči pre plač. Kde som spravila chybu? Vďaka!
LaPetit
7 apríla, 2023Katka, to ma mrzí. Budem musieť updatovať ten recept, lebo každý tvaroh je iný. A tam môže byt kameň úrazu. Skúšala som vyhľadať aj nejaké rozdelenie tvarohov, že keď je jemný, tučný, odtučnený, čo to znamená ale je to viac menej na výrobcovi čo si napíše na obal. A každý má iný pomer tuku a to veľmi ovplyvní výsledok. Aby sa dala teraz krém zachrániť, primiešajte k nemu želatínu podľa navodu, tá pomôže aby krem ztuhol.